Reakcija EPBiH na inicijativu Fuada Kasumovića o oprostu duga RMU "Zenica"

Inicijativa Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, u kojoj se iskazuje navodna spremnost oprosta 2,6 miliona KM duga RMU „Zenica“, a po osnovu zateznih kamata iz sudskih izvršnih postupaka u sporu Grada Zenice protiv Rudnika za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu, uz uslov da se iznos duga isplati zeničkim rudarima u vrijednosti po 4.500 KM, je gradonačelnikova perfidna politička igra vrlo niske vrijednosti.

Populističko ponašanje gradonačelnika sa iskazivanjem uočljivo režirane zabrinutosti za rudare,  usmjereno je samo i izričito na priskrbljivanje njihove političke podrške u predizbornom periodu na turbulentnoj bh. političkoj sceni koju karakteriše bezskrupuloznost, izostanak kulture i moralnosti, ne biranje sredstava za ostvarenje cilja po svaku cijenu.

Populizam zeničkog gradonačelnika potvrđujemo činjenicom da je u RMU „Zenica“ zaključno sa 10.08.2022.godine zaposleno 963 radnika. Isplata neto vrijednosti o kojoj gradonačelnik govori, podrazumijeva obavezu u iznosu cca 7,5 miliona KM. Iznos duga  RMU „Zenica“ po zateznoj kamati je  2,6 miliona i predstavlja samo trećinu iznosa potrebnog za isplatu po 4.500 KM svakom rudaru u Rudniku.  

Informišemo javnost da je RMU „Zenica“ Fuadu Kasumoviću uplatila po osnovu nezakonite naknade za korištenje građevinskog zemljišta iznos 4,6 miliona KM, a gradonačelnik obećao otpisati dug za zateznu kamatu. Očigledno da je Kasumović odustao od obećanja i stoga ga pozivamo da zajednički pomognemo zeničkim rudarima na način da  Kasumović vrati nezakonito uzeti novac od rudara RMU „Zenica“ u iznosu 4,6 miliona KM, a JP Elektroprivreda će obezbijediti 2,6 miliona KM da bi se ispunilo  populističko obećanje gradonačelnika.  

Osmišljena igra na „kartu rudara“ sa obećanjem oprosta duga uz uslovljavanje JP Elektroprivreda BiH, ukazuje na neiskrenost gradonačelnika u dosadašnjim pregovorima u rješavanju problema između Grada Zenica i RMU „Zenica“ i ozbiljno ugrožava sve napore koje se čine kako bi Rudniku koji godinama posluje u ekstremno teškim uslovima i preživljava zahvaljujući pomoći JP Elektroprivreda BiH, bila omogućena minimalna ekonomska  stabilnost. 

Podsjećamo, od osnivanja Koncerna EPBiH do 15.08.2022.godine, JP Elektroprivreda BiH je u nabavku opreme i roba u RMU „Zenica“ uložila 66,7 miliona KM. Po osnovu avansa, koji su 2021.godine pretvoreni u pozajmice, JP Elektroprivreda BiH je rudniku uplatila više od 45 miliona KM. 

Zaključno sa 15.08.2022.godine, uplaćeno je i 31,7 miliona KM (planirano 32 miliona KM) pozajmica za finansiranje zaostalih obaveza  za PIO/MIO za redovno penzionisanje radnika, uključujući i iznos otpremnine,  finansiranje zaostalih obaveza za PIO/MIO za radnike u radnom odnosu izvan osnovne djelatnosti kao i za izmirenje ostalih troškova poslovanja iz prethodnog  perioda. 

Preuzete obaveze JP Elektroprivreda BiH ispunjavala je u roku i utvrđenim kapacitetima. Međutim, očekivani iskorak u povećanju proizvodnje i stabilnosti poslovanja nije napravljen. 

Ostvarena proizvodnja u posljednjim mjesecima nije dovoljna ni za isplate neto plata radnicima, dugovanja prema državi na dan 30.06.2022.godine iznosila su više od 221 milion KM, obaveze po kreditima, dobavljačima i ostale obaveze premašuju iznos 90 miliona KM, dugovanja za isporučenu električnu energiju viša su od 2,3 miliona KM. Poslovnu 2021.godinu, Rudnik je okončao sa gubitkom 15,2 miliona, a za 6 mjeseci ove godine gubitak je gotovo 12 miliona. 

Egzaktni podaci govore o realnom stanju u Rudniku i Kasumovićevo iskazivanje dobročinstva predstavlja  utopijsku nadu za rudare i napad na JP Elektroprivreda  BiH.

U konačnici, izrečena obećanja gradonačelnika Kasumovića su samo isprazna priča za lakovjerne koja nažalost uzburka duhove u vrijeme u kojem ne manjka problema.