Obilježena 32. godišnjica od pogibije 180 rudara u jami „Dobrnja-Jug“

U RU „Kreka“ upriličeno je sjećanje na najveću rudarsku nesreću u Bosni i Hercegovini, koja se desila u jami „Dobrnja-Jug“ u Mramoru kod Tuzle, 26. augusta 1990. godine, kada je od posljedica snažne eksplozije poginulo 180 rudara.

U strašnoj tragediji nastradala je najmlađa „Krekina“ smjena, u kojoj je prosječna starost rudara bila 27 godina. 

Smajl Imamović, jedini je preživo nesreću, ali je zadobio teške tjelesne povrede. 

Iza poginulih rudara ostale su porodice sa 365 djece o kojima se brinuo Fond 26. august 1990.

U znak sjećanja na ovu rudarsku nesreću, na spomen obilježju u Rudniku „Mramor“, cvijeće su položili i počast stradalim rudarima odali članovi porodica, predstavnici RU "Kreka", JP Elektroprivreda BiH,  Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla.

U ime  JP Elektroprivreda BiH, obilježavanju su prisustvovali Admir Andelija, generalni direktor i članovi Uprave, direktor TE „Tuzla“ Izet Džananović, predsjednik NO Izet Žigić i članovi Nadzornog odobra. 

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija, tom prilikom je istakao da je Elektroprivreda BiH u prethodnih desetak godina u rudnike Koncerna  uložila skoro pola milijarde KM. To se odnosilo na modernizaciju rudarskih postrojenja, kako bi se, između ostalog, povećala  i humanizaciju rada u rudnicima. Dodatni problem za rudarenje, odnosno rudare i proizvodnju električne energije iz uglja je globalni trend koji je usvojen u svijetu i Evropi, a to je da je ugalj postao nepopularan. 

Andelija je naglasio da se rudarski pogoni koji nemaju perspektivu trebaju zatvoriti na human način, vodeći računa o uposlenima koji će biti prebačeni na druge poslove. Također, za rudnike s dugoročnom perspektivnom potrebno je nastaviti procese investiranja s ciljem dodatne humanizacije rada.