EPBiH na međunarodnom sajmu ekologije - EKOBIS 2022

Na 19. međunarodnom sajmu ekologije – EKOBIS 2022 koji se od 8. do 11. septembra 2022. godine održava u Bihaću, JP Elektroprivreda BiH predstavlja projekte fotonaponskih elektrana Gornja Breza, Banovići selo, Podveležje, Gračanica, Šićki brod, Divkovići i Bijele vode, čija je izgradnja planirana na devastiranim rudničkim povšinama, deponijama TE u Tuzli i na podveleškom platou.

 

Tokom trajanja Sajma biće predstavljen i  projekat sadnje biomase za kosagorjevanje u termoelektranama, što je još jedan primjer pravedne energetske tranzicije od fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima.

 Učesnici i posjetitelji EKOBIS-a 2022  imaće priliku da se upoznaju i sa iskustvima Elektroprivrede BiH stečenim tokom izgradnje Vjetroparka  Podveležje prvog  u proizvodnom portfoliju kompanije i projektom elektromobilnosti od početnih koraka pa do ukupno sedam punionica i osam električnih automobila u voznom parku.

 Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg sajma je Vlada Unsko- sanskog kantona, suorganizator Grad Bihać, a partneri Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, Privredna/Gospodarska komore FBiH, JP Nacionalni park Una i Obrtnička komora USK.