EPBiH će podržati energetsku tranziciju Grada Živinice

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija i gradonačelnik Grada Živinice, Samir Kamenjaković, potpisali su Memorandum o razumijevanju o provedbi energetske tranzicije na području Grada Živinice.

U skladu s opredjeljenjem za postepeni prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije, JP Elektroprivreda BiH  pružit će podršku Gradu Živinice u programima tranzicije i transformacije iz sredine pretežno oslonjene na ugalj u sredinu dominantno orijentiranu na zelenu energiju.

Saradnja Grada Živinice i JP Elektroprivreda BiH omogućit će korištenje postojećih neiskorištenih resursa rudnika uglja, podizanje privrednih djelatnosti i otvaranje novih  radnih mjesta.

Očekuje se da će uspostavljeni okvir saradnje olakšati korištenje degradiranih rudarskih površina za razvoj Grada Živinice i JP Elektroprivreda BiH, omogućiti provedbu pilot projekata usmjerenih na povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, inovativnih tehnologija, razvoja čistog i održivog saobraćaja, integraciju elektroenergetskog sistema s drugim sektorima kao što su grijanje, lokalni vodni sistemi i dr.

Grad Živinice aktivno radi na dekarbonizaciji i izražava opredjeljenje da, kroz lokalnu zelenu agendu, postane prva karbonski neutralna lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini.