Svečano otvoreno 3. savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta/ogranka CIRED

Treće savjetovanje Bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED čiji je sponzor JP Elektroprivreda BiH, svečano je otvoreno 16.oktobra 2022. godine u Mostaru.

Tokom tri dana savjetovanja biće prezentovano  više od 60 stručnih i naučnih radova o kojim će se diskutovati u okviru sekcija CIRED-a  te će se na kraju konferencije donijeti i odgovarajući zaključci.

Radovi koje je prijavilo oko 140 autora i koautora iz zemlje i svijeta razmatraće se na sjednicama šest sekcija - Mrežne komponente; Kvalitet električne energije i elektromagnetska kompatibilnost; Pogon, upravljanje i zaštita sistema/sustava; Distribuirana proizvodnja i efikasno korištenje električne energije i Planiranje distributivnih sistema/sustava.

Fokus ovogodišnjeg CIRED-a su energetska tranzicija, kvalitet električne energije i pouzdanost u napajanju,  novi koncepti i tehnologije distribuiranih izvora odnosno distribuirane proizvodnje, elektromobilnost, pametni gradovi i pametne kuće, efikasno korištenje električne, deregulacija  tržišta električne energije, napredne mreže i ostalo. 

Savjetovanje čiji je cilj povećanje stručne kompetencije i sposobnosti, vještina i znanja u najširem području elektrodistribucijske djelatnosti, uključujući i distribuiranu proizvodnju, trajaće od 16. do 18. oktobra 2022. godine. 

Na savjetovanju će učestvovati i stručnjaci iz JP Elektroprivreda BiH.