Stručnjaci iz EPBiH na Trećem savjetovanju BH K/O CIRED 2022

Stručnjaci iz Elektroprivrede BiH prezentovali su radove na Trećem savjetovanju Bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED održanoj od 16 do 18.10.2022. u Mostaru.

 

Teme radova koje su zaposlenici EPBiH prezentirali predstavljaju iskustva u unapređenju i automatizaciji procesa upravljanja odnosima s kupcima, rješenju mobilne aplikacije za kupce, primjeni informacionih sistema za planiranje i realizaciju investicionih projekata u proizvodnoj djelatnosti i kapitalnim investicijama, informatizaciji aktivnosti održavanja EEO na nivou djelatnosti distribucije, analizi uticaja distribuirane proizvodnje iz FNE na gubitke u distributivnoj mreži, kao i uvođenju Scalar servisa.

Stručna javnost je imala priliku da stekne uvid u planove za izgradnju FNE Banovići, te aktivnosti u vezi sa projektima elektromobilnosti u  Elektroprivredi BiH.

Treće savjetovanje BH K/O CIRED okupilo je više od 140 autora i koautora iz zemlje i svijeta. Prisustvo i interes stručnjaka iz regiona potvrđuje potrebu da se razmjenom iskustava iz prakse i naučnih istraživanja u oblasti distribucije električne energije što sveobuhvatnije razmotre problemi koji su karakteristični za region.  Učesnici su tako imali priliku čuti teme u vezi sa implementacijom principa projektnog upravljanja u djelatnosti distribucije, savremene metode upravljanje imovinom na nivou djelatnosti distribucije, te implementaciju elemenata tržišnih principa na nivou distributivnih sistema kao dijela savremenih EES-a. 

Posebno priznanje za doprinos i afirmaciju BHK/O CIRED dodijeljeno je  Elektroprivredi BiH.

Na izložbenom prostoru u okviru savjetovanja predstavljeni su i aktuelni projekti Elektroprivrede BiH.

Praćenje novih tehnologija i kasnije njihova implementacija u sistem, ključ su uspjeha energetske tranzicije u BiH. Uspjeh energetske tranzicije u BiH ovisi od intenzivne i uspješne gradnje novih proizvodnih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora energije i razvoja mreže. Pojavom distribuiranih izvora energije sve veći udio električne energije proizvodi se iz obnovljivih izvora  energije koji zahtijevaju veću fleksibilnost elektrodistributivnih sistema što predstavlja izazov u uslovima tranzicije, saglasni su učesnici savjetovanja.