TE Tuzla : Pušten u rad rekonstruisani Blok 5

Uz prisustvo brojnih zvanica u Termoelektrani Tuzla je 18. marta svečano pušten u pogon revitalizirani Blok 5. Rekonstrukcija ovog bloka je trajala 18 mjeseci, a investicija koja je iznosila 100 milona maraka uglavnom je finansirana vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH. Rekonstrukcija Bloka 5 i instaliranje dodatnih 200 MW u energetski sistem je jedan od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

 19. mart 2008.

   TE Tuzla: Pušten u rad rekonstruisani Blok 5

 

    Rekonstrukcija Bloka 5 i instaliranje dodatnih 200 MW u energetski sistem jedan je od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

 

 

Uz prisustvo brojnih zvanica u Termoelektrani Tuzla je 18. marta svečano pušten u pogon revitalizirani  Blok 5. Rekonstrukcija ovog bloka je trajala 18 mjeseci, a investicija koja  je iznosila 100 milona maraka uglavnom je finansirana vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH.

 

Za rekonstrukciju su primjenjena najmodernija tehničko-tehnološka rješenja koja su u najvećoj mjeri usklađena sa strogim ekološkim standardima. Izvršenom revitalizacijom poboljšana je energetska efikasnost Bloka 5, a okončanjem ovog projekta omogućena stabilna proizvodnja električne energije u ovom dijelu TE Tuzla za narednih 15 godina.

 

Rekonstrukcijom Bloka 5 instalisano je dodatnih 200 MW snage u energetski sistem Bosne i Hercegovine  što predstavlja proizvodnju novih 1000 GWh struje godišnje.

 

Prema riječima generalnog direktora Amera Jerlagića proizvodnja iz ovog Bloka biće osnova za izvoz  JP EP BiH, a rudarima Kreke obezbjeđen je plasman milion tona lignita godišnje.