Skupština usvojila Plan poslovanja za period 2023. - 2025. godina

Na sedamdesetčetvrtoj (vanrednoj) Skupštini JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, održanoj 27.12.2022. godine, usvojen je Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo za period 2023. – 2025. godina.

Ukupna proizvodnja električne energije u planskom periodu biće realizovana u obimu 18.664 GWh. Proizvodnja iz hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije učestvuje u prosjeku sa 21,9%. Ostatak se odnosi na termoelektrane, vjetroelektrane i solarne elektrane. Tokom planskog perioda planiran je početak proizvodnje i iz novih pogona za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (nove VE i FNE).

U periodu 2023.-2025. godina, planirana su ukupna ulaganja u iznosu 2,06 milijardi KM, koja će se realizovati dijelom iz kreditnih, ali većinom iz vlastitih sredstava. Fokus je na ulaganjima u nove i zamjenske proizvodne objekte, uz istovremena ulaganja u ciljane rekonstrukcije i revitalizacije kao i uvođenja okolinski prihvatljivih tehnologija u postojeće proizvodne objekte. Kapitalni projekti koji imaju najveći prioritet su: Blok 7 u TE „Tuzla“, HE „Janjići“,  VE „Vlašić“ i nekoliko FNE. Nova elektrana koja bi trebala biti završena i stavljena u pogon prije isteka planskog perioda je VE „Vlašić“. S ciljem povećanja udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedan od strateških ciljeva JP Elektroprivreda BiH,  fokus je na izgradnji novih pogona iz obnovljivih izvora energije. Plan predviđa značajna ulaganja vlastitih i kreditnih sredstava u razvoj i implementaciju ovih projekata te bi naredni trogodišnji period trebao biti obilježen izgradnjom više većih FNE na nekoliko perspektivnih lokacija.

U trogodišnjem periodu za dokapitalizaciju rudnika predviđeno je ulaganje 91,7 miliona KM po već donesenim odlukama, u skladu sa raspoloživim sredstvima, radi obezbjeđenja stabilne i održive proizvodnje uglja u obimu potrebnom za planirani rad termoelektrana s ciljem zadovoljavanja potreba prema elektroenergetskom bilansu. Planirane su veće nabavke uglja u odnosu na procjenjeno ostvarenje za 2022. godinu.

U skladu sa važećim aktima koji regulišu elektroenergetski sektor u FBiH, u planskom periodu je planirana moguća uspostava Operatora distributivnog sistema (ODS) kao posebnog pravnog lica koje bi nastalo izdvajanjem distributivne djelatnosti iz JP Elektroprivreda BiH. ODS bi kao nova kompanija postao jedno od zavisnih društava u 100%-tnom vlasništvu JP Elektroprivreda BiH.

Planirani ukupan prihod JP Elektroprivreda BiH za 2023. godinu iznosi 1,44 milijarde KM, a dobit prije oporezivanja 115,87 miliona KM.

Više informacija o Planu poslovanja JP Elektroprivreda BiH 2023.- 2025. godina dostupno je OVDJE.