Ugovor o finansiranju projekta Vjetroelektrane “Vlašić”

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke, projekat VE „Vlašić“, s Osnovama za zaključivanje ugovora, saopštila je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH.

Europska investicijska banka će sufinansirati realizaciju projekta izgradnje VE „Vlašić“ kreditom u iznosu 36 milijuna eura, s rokom otplate 20 godina, uz četiri godine grejs perioda. Sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a implementator projekta je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d.- Sarajevo.

Pogon sa planiranih 18 vjetroagregata ukupne snage  do 50 MW gradiće se na nenaseljenom platou Vlašića, na nadmorskoj visini 1850 metara. Očekivana godišnja proizvodnja VE“Vlašić“ je 115 GWh, a  projektovani životni vijek 25 godina.

Realizacija projekta podrazumijeva isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vjetroagregata, izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vjetroagregate i tornjeve, izgradnju podstanice visokog napona, izgradnju pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice te različite konzultantske usluge.

Vrijednost projekta VE „Vlašić“ je procijenjena na oko 150 miliona KM i finansiraće se udruženim sredstvima Evropske investicijske banke (EIB), njemačke KfW banke i JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo.

Realizacija projekta je planirana za 2024. godinu.