Urbanističke dozvole za FNE „Gračanica 1 i 2“

Elektroprivreda BiH dobila je od Vlade Srednjobosanskog kantona urbanističke dozvole za izgradnju fotonaponskih elektrana „Gračanica 1 i 2“ .

Na taj način ozvaničen je početak realizacije projekta vrijednog 80 miliona maraka, koji  Elektroprivreda BiH  realizira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Realizacija projekta izgradnje FNE „Gračanica 1 i 2“, ukupne snage 44 megavata, predviđena je na odlagalištu RU „Gračanica“, u  Općini Bugojno, područje Srednjobosanskog kantona.

Rok za realizaciju projekta je dvije godine. Izgradnjom ove dvije fotonaponske elektrane te izgradnjom VE „Vlašić“, Srednjobosanski kanton pravi snažan iskorak ka energetskoj samoodrživosti.

Elektroprivreda BiH donijela je investicijsku odluku o ulaganju u realizaciju projekta FNE „Gračanica 1 i 2“, ukupne vrijednosti 80 miliona KM, dogovor oko kreditnog sporazuma je u finalnoj fazi, a do početka juna 2023. godine očekuje se i objava međunarodnogjavnog poziva za izbor izvođača za realizaciju projekta po principu „ključ u ruke“.