Energetski samit 2023 – predstavljen Integrisani energetski i klimatski plan BiH

U okviru prvog panela Energetskog samita u BiH 2023 posvećenog temi „Energetski sektor u BiH-Između energetske tranzicije i krize?“ predstavljen je Integrisani energetski i klimatski plan BiH do 2030.godine (NECP), koji definiše ciljeve za povećanje mjera energijske efikasnosti, povećanja udjela obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, i potrebne politike i mjere za njihovo ostvarivanje do postizanja karbonske neutralnosti 2050.godine.

 

Ostvarivanje ciljeva definisano je u okviru pet dimenzija NECP-a koji će istovremeno osigurati sigurno snabdijevanje energijom i ekonomski razvoj. Predstavljajući NECP, pomoćnik ministar vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić je istakao da plan podrazumijeva izlazak iz pogona 410 MW kapaciteta na ugalj, obustavu izgradnje novih pogona na fosilna goriva i gradnju obnovljivih izvora energije snage  2.000 MW.

„Na osnovu detaljnih analiza izvršena je i procjena investicija za provedbu ciljeva NECP-a  do 2030.godine, u iznosu od 13,5 do 16 milijardi KM“, naglasio je Softić.   

Energetski samit u BiH 2023, zvanično je otvoren obraćanjima predsedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, američkog ambasadora Michael Murhphya i diskusijom   ambasadora Velike Britanije, Češke, Njemačke, šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH i rezidentne predstavnice UNDP u našoj zemlji, o obavezama BiH i izazovima na putu integriranja i usklađivanja bh. energetskog sektora sa EU, zaštićenog od prijetnji u snabdijevanju i transformiranog prema zelenim, održivim energetskim izvorima.

Drugog dana samita, u panelima posvećenim temama „Cijene ugljika-ne samo izazov već i prilika“ i „Pravedna tranzicija regiona bogatim ugljem“, u ime JP Elektroprivreda BiH učestvovaće prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj i dr. Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj.  

Organizatori samita koji se od 26. do 28. aprila 2023.godine održava u Neumu pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju i entitetskih komisija za energiju/energetiku, su Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-EPA), Britanska ambasada, Ured EU u BiH, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Razvojni program UN (UNDP) i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.