Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE ¨Tuzla¨ u testnoj fazi

Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE „Tuzla“ za daljinsko grijanje Tuzle i Lukavca, od 25.aprila 2023. godine je u testnoj fazi. Realizacijom ovog projekta stvorene su pretpostavke za proširenje toplifikacijskih mreža u gradovima Tuzla i Lukavac i priključenje toplifikacijske mreže grada Živinice na TE „Tuzla“.

 

U tu svrhu, tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija turbine i izgrađen toplifikacijski parovod između turbine Bloka 6 i toplinske stanice Bloka 4.

Nakon testne faze, slijedi probni rad čime će se izvršiti konačna provjera cjelokupnog sistema. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi  oko  22 miliona KM i nakon revitalizacije kotla Bloka 6, koja će se realizirati u tekućoj godini, Blok6 TE „Tuzla“ će biti osposobljen za sigurnu eksploataciju u narednih 15 godina. 

Projekat je realizovan s proizvođačem turbine GE Poljska i domaćim firmama, a izgrađeni sistem za proizvodnju toplinske energije je  znatno efikasniji u odnosu na postojeće sisteme na blokovima 3 i 4 TE „Tuzla“.

Pored navedenih projekata, neophodno je da TE „Tuzla“ na Bloku 6 izgradi sistem za odsumporavanje dimnih plinova (ODP) čime će ispuniti obaveze u skladu s NERP-om (Nacionalni plan za smanjenje emisija )  i Blok 6 dovesti u stanje poboljšane energetske efikasnosti i ekološke prihvatljivosti, u skladu s evropskim direktivama iz oblasti zaštite okoliša.