Sinergijom do uspješne energetske tranzicije

Dr.sci. Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH, učestvujući u stručnom dijelu Međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2023 u okviru Panela ¨Zelena budućnost: Sunčeva snaga i vjetar promjene¨, istakao je spremnost Uprave Elektroprivrede BiH da u najkraćem roku započne realizaciju projekata iz obnovljivih izvora energije, za što je dugoročno planirano ulaganje 2,5 milijardi KM uz obezbjeđenje sredstava uglavnom putem kreditnih aranžmana i korištenje grant mogućnosti.

 „Novi projekti čija je relizacija planirana u dvije faze, odnosno u periodu do 2030. i od 2030. do 2050.godine, osiguraće nužne uslove za provedbu plana dekarbonizacije i pravedne energetske tranzicije,  što  predstavlja jednu od ključnih aktivnosti na putu BiH ka Evropskoj uniji“, istakao je dr.sci. Buljubašić naglašavajući da je za uspješnost ovog procesa na koji se obavezala država BiH, nužna sinergija izvršnih i zakonodavnih vlasti, i elektroprivrednih kompanija.  

U Panelu ¨Zelena budućnost: Sunčeva snaga i vjetar promjene“  učestvovali su i Nj.E. Péter Sztáray, državni sekretar za sigurnosnu politiku, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske,  Mile Srdanović, predsjednik Regulatorne agencije za električnu energiju FBiH,  Mirsad Šabanović  direktor ASA Energije i  Srđan Ožegović član Uprave ProCredit banka

Međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH koji se ove godine uz učešće rekordnih 500 izlagača iz 16 država iz Evrope i svijeta i partnerstvo Mađarske i Grada Živinice održava u općini Doboj Jug od 27. do 30. septembra, prilika je i za jačanje saradnje lokalnih zajednica, nove saradnje privrednih komora iz BiH i okruženja, B2B  sastanke i druge vidove poslovne komunikacije.