Održana Skupština ASCI i mini simpozij „Sustainable Combustion – Sarajevo 2023“

Elektroprivreda BiH je, 15.12.2023. godine, u Direkciji Društva, ugostila godišnju Skupštinu “Jadranske Sekcije Instituta za Sagorijevanje” (ASCI - Adria Section Combustion Institute). ASCI je regionalni ogranak Internacionalnog instituta za sagorijevanje.

Nakon ASCI Skupštine, održan je mini simpozij “Sustainable Combustion - Sarajevo 2023”, na kojem su naučni radnici sa univerziteta iz Ljubljane, Maribora, Zagreba, Beograda, Skoplja i Sarajeva, te eksperti iz Elektroprivrede BiH i EFT-Stanari, predstavili aktuelna dostignuća u regiji iz oblasti sagorijevanja, istraživanje i razvoj u laboratorijskim uslovima kao i u industrijskim postrojenjima - termoelektranama. Poseban akcent u regiji daje se istraživanjima kosagorijevanja uglja i različitih formi bioamse i otpadnih goriva, zatim sagorijevanju hidrogena sa prirodnim gasom, plasma tehnologiji, ali i fundamentalnim istraživanjima i numeričkim simulacijama različitih procesa sagorijevanja.

Član ASCI, dr. Nedim Ganibegović iz TE „Tuzla“, predstavio je iskustva kosagorijevanja s biomasom u TE „Tuzla“, a  Kenan Kadić, tehnički direktor TE „Kakanj“ ispitivanja Oxy-fuel kosagorijevanja.

Mini simpozijumu su pored delegata Skupštine ASCI prisustvovali i brojni uposlenici Elektroprivrede BiH, kao i uvaženi gosti među kojima i akademik prof. emeritus Kemal Hanjalić.

Tokom Skupštine i mini simpozija  posebno je istaknut značaj regionalne saradnje za sve  članove i institucije udruge u nastojanjiam da se procesi sagorijevanja unaprijede i učine održivijima, posebno u kontekstu sve strožijih zahtjeva očuvanja okoliša i klime.

Skupštinu i mini simpozij moderirao je dr. Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede BiH, koji je reizabran za predsjednika udruge ASCI. 

Više informacija o projektu  dostupno je na  stranici https://www.combustioninstitute.org/