21.decembar - Dan rudara:Potpisan novi Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva

Premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar industrije, energije i rudarstva Vedran Lakić i dr.sci. Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora JP Elektrorpivreda BiH, prisustvovali su centralnoj manifestaciji povodom 21.decembra – Dana rudara, održanoj u Rudniku „Mramor“ koji posluje u sastavu RU „Kreka“ u Tuzli.

21. decembar, obilježava se kao dan sjećanja na 21. decembar 1920. godine, kada su rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze, stupili u generalni štrajk.

Centralnoj manifestaciji prethodilo je potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH. Ugovor su potpisali ministar Vedran Lakić u ime Vlade FBiH i predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić. 

Ugovorom koji je zaključen na period do 31.12.2024. godine s mogućnošću produženja, a stupa na snagu 01.01.2024. godine, uređuju se međusobna prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i radnika koje proističu iz rada i po osnovu rada, međusobni odnosi ugovornih strana, kao i postupak izmjena i dopuna ugovora, te druga pitanja od značaja za radnike i poslodavce.