Razgovori o mogućim modelima snabdijevanja Brčko distrikta BiH

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, na sastanku održanom 16.04.2024.godine, razgovarali su o snabdijevanju Brčko distrikta BiH električnom energijom za 2025. godinu, potrošnji i strukturi potrošnje na teritoriji distrikta, te o različitim modalitetima u vezi s tehničkim i ekonomskim pitanjima snabdijevanja.

Tokom razgovora posebno su akcentirana ‘kretanja’ cijena električne energije na tržištu i mogućnosti podmirenja potreba snabdijevanja Brčko distrikta BiH kupovinom energije na tržištu. Ovakav scenarij nudi povoljnije ekonomske mogućnosti u smislu snabdijevanja, jer je za očekivati da će ponuditi cijenu za energiju koja bi bila prihvatljiva za Brčko distrikt BiH u odnosu na cijenu energije koju bi iz svoje proizvodnje mogla ponuditi  JP Elektroprivreda BiH, a da troškovi te proizvodnje budu pokriveni.

Učesnici sastanka  Kemal Atić, direktor JP „Komunalno Brčko“, Armin Drapić, šef RJ “Elektrodistribucija” i Adnan Zaimović, šef Službe nabavke, a u ime JP Elektroprivreda BiH Smajo Bišanović, rukovodilac Sektora za upravljanje i trgovinu, Aida Kamenica, stručni saradnik za ekonomske poslove i Muris Dlakić, vodeći stručni saradnik za trgovinu električnom energijom,  zaključili su  da je za rješavanje ove problematike potrebno  organizovati trilateralni sastanak predstavnika JP „Komunalno Brčko“, JP Elektroprivreda BiH i MH ERS, na kojem bi se pokušao pronaći najbolji model za snabdijevanje Brčko distrikta BiH za 2025. godinu. Domaćin ovog sastanka biće JP Elektroprivreda BiH.