Otvoren Energetski samit u BiH 2024

Obraćanjima američkog ambasadora u BiH Michael Murphya, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, Ljiljane Lovrić, zamjenice minisitra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, u Neumu je zvanično otvoren Energetski samit u BiH 2024.

 

Implikacije Uredbe EU o mehanizmu za prilagodbu granice ugljika (CBAM), finansiranje energetske tranzicije i sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture, teme su prvog dana Samita koji se u organizaciji Vlade SAD  putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji, Savezne vlade Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasade Republike Češke u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Britanske ambasade Sarajevo,  održava od 24. do 26. aprila 2024.godine.

U okviru trodnevnog rada u kojem će učestvovati i dr.sci. Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora, v.d. članova Uprave i uposlenici  JP Elektroprivreda BiH,  razgovaraće se i o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, novim pristupima za istraživanje i razvoj, sistemu trgovanja emisijama (ETS), izazovima i mogućnostima investiranja u obnovljive izvore energije i energetskim zajednicama u BiH. Teme završnih panela Samita su razvoj tržišta električne energije u regiji i usklađivanje razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje u kontekstu povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora.

U prisustvu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, predstavnicima medija je uoči Samita predstavljena publikacija - Pojmovnik energetskog sektora „Energija za sve - putokaz za ključne pojmove i institucije u energetskom sektoru“, priređena od strane  Radne grupe za odnose s javnošću projekta Vlade SAD – USAID EPA,  koju čine predstavnici nadležnih ministarstava, regulatora i privrednih subjekata iz sektora energije. Pojmovnik nudi pojašnjenja ključnih termina iz sektora energije koji su u univerzalnoj upotrebi, dok se dio dokumenta specifično odnosi na BiH, na pojašnjenje strukture, funkcionisanje i uloge institucija i organizacija u energetskom sektoru,  i pregled zakonskih rješenja u BiH.

Ovogodišnji Energetski samit u BiH održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH  i regulatornih komisija u sektoru energije u BiH.