Svečanost u HE Jablanica

Na svečanosti održanoj 7. jula u Hidroelektrani Jablanica predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, svečano je pustio u pogon svih šest rekonstruisanih agregata u što je uložen 31 milion švicarskih franaka kreditnih sredstava i 35 miliona KM sredstava Elektroprivrede BiH.Svečanosti su prisustvovali i premijer FBiH Nedžad Branković, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, u ime veleposlanika Švicarske Rosemarie Henny, generalni direktor JP EP BiH Amer Jerlagić, predsjednik Nadzornog odbora Edhem Bičakčić, i drugi.

 08. juli 2008.

Svečanost u HE Jablanica

 

Elektroenergetski sistem BiH jači za 30 megavata

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić svečano pustio u pogon svih šest rekonstruisanih agregata. Svečanosti su prisustvovali i premijer FBiH Nedžad Branković, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, u ime veleposlanika Švicarske Rosemarie Henny i drugi.

 

Na svečanosti održanoj 7. jula u Hidroelektrani Jablanica predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, svečano je pustio u pogon svih šest rekonstruisanih agregata u što je uložen 31 milion švicarskih franaka kreditnih sredstava i 35 miliona KM sredstava Elektroprivrede BiH.

 

Svečanosti su prisustvovali i premijer FBiH Nedžad Branković, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, u ime veleposlanika Švicarske Rosemarie Henny, generalni direktor JP EP BiH Amer Jerlagić, predsjednik Nadzornog odbora  Edhem Bičakčić, i drugi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kao i ostali prisutni gosti  čestitali su na uspjehu svima koji su učestvovali u ovom značajnom projektu, kao i Vladi Švicarske koja je prepoznala važnost energetskog sektora za razvoj BiH.

 

Revitalizirani agregati HE Jablanica u pogon su puštani sukcesivno, a rekonstrukcijom je njihova snaga povećana  za 25 posto, dok je životni vijek elektroenergetske opreme produžen za oko 30 godina. Ugrađena je najsavremenija tehnologija i upravljačka oprema koja omogućava savremeno vođenje eksploatacije, kako s lica mjesta tako i iz dislociranih centara upravljanja.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i direktor HE Jablanica Omer Macić, najavili su i skoru rekonstrukciju HE Salakovac i HE Grabovica.