Bez problema u snabdijevanju električnom energijom

S obzirom da se proizvodnja električne energije odvija prema planu, da na depoima termoelektrana ima uglja u skladu sa planom za ovo doba godine, te da je akumulacija HE Jablanica na optimalnom nivou, energetska situacija još uvijek nije vanredna ali su svi uposlenici EP BiH u pripravnosti. Ako bude neophodno i termo i hidro potencijali radit će punim kapacitetima.

  07. januar 2009.

   I pored povećane potrošnje

           

   Bez problema u snabdijevanju električnom energijom

 

Povećanu potrošnju električne energije, izazavanu  obustavom isporuke plina, EP BiH spremno je dočekala. Prema informacijama sa terena tokom posljepodnevnih sati, 06. januara, došlo je do izvjesnog povećanja potrošnje električne energije, ponajviše u Kantonu Sarajevo te u Zenici i Visokom ali nije bila ugrožena stabilnost snabdijevanja ovim energentom. Na području Elektrodistribucije Sarajevo mobilne ekipe otklonile su nekoliko kvarova na niskonaponskoj mreži koji su izazvani prekomjernom potrošnjom. Zbog toga se apeluje na potrošače da racionalno koriste električnu energiju kako ne bi preopteretili ni vlastite instalacije niti elektroenergetski sistem što se dešava kada se istovremeno uključe termoakumulacione peći, pećnice ili veš-mašina.


Na području Zenice i Visokog tokom 06.januara, kao i u prijepodnevim satima 07. januara, iako je došlo do povećanja potrošnje električne energije, nisu registrovana iskakanja na niskonaponskoj mreži. 


- S obzirom da se proizvodnja električne energije odvija prema planu, da na depoima termoelektrana ima uglja u skladu sa planom za ovo doba godine, te da je akumulacijama HE Jablanica na optimalnom nivou, energetska situacija još uvijek nije vanredna ali su svi uposlenici EP BiH u pripravnosti. Ako bude neophodno i termo i hidro potencijali radit će punim kapacitetima što znači da neće biti zastoja ni ako dođe do povećanja potrošnje električne energije i za 20 procenata. Jedini problemi mogu se javiti na niskonaponskim mrežama, pogotovo u rubnim naseljima, koje, možda, ne mogu podnijeti tolika opterećenja, ali su naše servisne ekipe potpuno spremne za otklanjanje svih kvarova, rekao je generalni direktor EP BiH, Amer Jerlagić.