Sastanak u Predsjedništvu BiH

članovi Predsjedništva BiH ®eljko Komšić i Haris Silajdžić sastali su se 8. januara sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, ministrom energetike i rudarstva Federacije BiH Vahidom Hećom, premijerom Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem, generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Amerom Jerlagićem i direktorom BH Gasa Almirom Bećarevićem. Tema sastanka je bila isporuka prirodnog gasa i prevazilaženje situacije nastale nakon prekida isporuke gasa Bosni i Hercegovini.

09.januar 2009.

   Sastanak u Predsjedništvu BiH

  

    Elektroprivreda spremno dočekala povećanu potrošnju električne energije, izazvanu obustavom isporuke plina.

 

članovi Predsjedništva BiH ®eljko Komšić i Haris Silajdžić sastali su se 8. januara sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, ministrom energetike i rudarstva Federacije BiH Vahidom Hećom, premijerom Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem, generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Amerom Jerlagićem  i direktorom BH Gasa Almirom Bećarevićem.

 

Tema sastanka je bila isporuka prirodnog gasa i prevazilaženje situacije nastale nakon prekida isporuke gasa Bosni i Hercegovini.

 

Govoreći o snadbijevanju električnom energijom Amer Jerlagić je između ostalog istakao da je u Kantonu Sarajevo došlo do povećanja utroška električne energije za 33 posto, odnosno oko osam posto na ukupnom nivou.

 

Jerlagić je istakao da  je Elektroprivreda spremno dočekala povećanu potrošnju električne energije, izazvanu obustavom isporuke plina i da je spremna i na angažiranje dodatnih količina uglja.

 

- Za svega12 sati na niskonaponskoj mreži bilo je čak 169 intervencija što znači da je svake četiri minute bio evidentiran po neki problem. Sreća je da nije bilo problema na trafo stanicama, rekao  je Jerlagić.