Elektroprivreda BiH odgovorila svojoj zadaći

Na konferenciji za novinare održanoj 12. januara u Predsjedništvu BiH nakon sastanka o problemima isporuke gasa BiH član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je izjavio da nema elemenata za uvođenje vanrednog stanja, ali da kriza još nije završena. On je dodao da mobilnost svih onih koji su do sada bili angažovani na ovim poslovima treba da ostane na istom nivou. ""Možemo biti zadovoljni angažovanjem i načinom na koji se relevantne institucije i njihovi predstavnici nose sa trenutnom krizom"", rekao je Silajdžić.

13. januar 2009.

     Konferencija za novinare u Predsjedništvu BiH

 

    Elektroprivreda BiH odgovorila svojoj zadaći

 

Na konferenciji za novinare održanoj 12. januara  u Predsjedništvu BiH nakon sastanka o problemima isporuke gasa BiH član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je izjavio da nema elemenata za uvođenje vanrednog stanja, ali da kriza još nije završena. On je dodao da mobilnost svih onih koji su do sada bili angažovani na ovim poslovima treba da ostane na istom nivou.

""Možemo biti zadovoljni angažovanjem i načinom na koji se relevantne institucije i njihovi predstavnici nose sa trenutnom krizom"", rekao je Silajdžić.    

 

Federalni premijer Nedžad Branković je  kazao  s obzirom da u najboljem slučaju gas iz Rusije može krenuti tek 13. januara  u jutarnjim satima, mi ćemo u ovom režimu zadržati punu mobilnost svih institucija i javnih preduzeća, koje su zadužene za energetsko snabdijevanje područja FBiH, dakle, da BH - Gas održi kontinuitet ovog ugovora, da Elektroprivreda i dalje bude u stepenu pripravnosti, kao što je bila u dva udarna dana ovog energetskog šoka u srijedu i četvrtak, i veoma kvalitetno su odgovorili svojoj zadaći"" , kazao je on.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić rekao je kako je ovo preduzeće imalo pet - šest poprilično teških dana u napajanju Kantona Sarajevo električnom energijom.  ""Međutim, Elektroprivreda se ovaj put pokazala u najboljem svjetlu. Imali smo oko 450 kvarova na niskonaponskoj mreži, i mislim da je ovo veliki test koji je Elektroprivreda dobro savladala"", dodao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare.