Potpisan ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina

Konzorcij Energoinvest, lider, IPSA, Sarajevo, i POYRY Energi GmbH iz Beča najpovoljniji je ponuđač, po tenderu koji je Elektroprivreda BiH raspisala u julu 2008. godine, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina. To je potvrđeno i potpisivanjem Ugovora o izvođenju potrebnih istražnih radova i izradi idejnog projekta, koji treba da ponudi optimalno rješenje u tehno-ekonomskom i okolinskom kontekstu, a koji su u direkciji JP EPBiH 26. januara potpisali generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i predstavnik konzorcija, generalni direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak.

26. januar 2009.

    Potpisan ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina

 

Konzorcij Energoinvest, lider, IPSA, Sarajevo, i POYRY Energi GmbH iz Beča najpovoljniji je ponuđač, po tenderu koji je Elektroprivreda BiH raspisala u julu 2008. godine, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina.

To je potvrđeno i potpisivanjem Ugovora o izvođenju potrebnih istražnih radova i izradi idejnog projekta koji treba da ponudi optimalno rješenje u tehno-ekonomskom i okolinskom kontekstu, a koji su u direkciji JP EPBiH 26. januara potpisali generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i predstavnik konzorcija, generalni direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, planirani rok za završetak ovog projekta je deset mjeseci od potpisivanja ugovora čija vrijednost iznosi 2,32 miliona KM.  Procijenjena vrijednost kompletnog projekta HE Ustikolina je 180,2 miliona KM, a planirani rok izgradnje je oko pet godina.

HE Ustikolina, čije pregradno mjesto za branu te njena visina, omogućavaju minimalno potapanje terena, imat će instaliranu snagu od 63,6 MW (3x21,2) i ostvarivat će godišnju proizvodnju od 255 GWh.