EPBiH : Za razvoj distributivne mreže 141,5 miliona KM

Elektroprivreda BiH će ove godine u razvoj elektrodistributivne mreže uložiti, na području Bihaća, Tuzle, Zenice, Travnika, Mostara, Goražda i Sarajeva, 141,5 miliona KM, što je za gotovo pet puta više nego što je do sada bilo uloženo u jednoj godini u distributivnu mrežu. Realizacijom ove značajne investicije za koju su sredstva već obezbijeđena, a čiji je nosilac JP EPBiH, uz podršku kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a, oko jedne trećine, dostići će se značajno poboljšanje naponskih prilika u pomenutim regionima i gotovo u potpunosti približiti evropskoj normi, u ovoj oblasti, EN50160.

12. mart 2009.

   Investicioni odgovor JP EPBiH na recesiju

   Za razvoj distributivne mreže 141,5 miliona KM

 

Elektroprivreda BiH će ove godine u razvoj elektrodistributivne mreže uložiti, na području Bihaća, Tuzle, Zenice, Travnika, Mostara, Goražda i Sarajeva, 141,5 miliona KM, što je za gotovo pet puta više nego što je do sada bilo uloženo u jednoj godini u distributivnu mrežu.

Realizacijom ove značajne investicije za koju su sredstva već obezbijeđena, a čiji je nosilac JP EPBiH, uz podršku kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a, oko jedne trećine, dostići će se značajno poboljšanje naponskih prilika u pomenutim regionima i gotovo u potpunosti približiti evropskoj normi, u ovoj oblasti, EN50160.

Istovremeno, investicija se može nazvati kompletno domaćom jer pruža priliku domaćoj građevinskoj i elektromontažnoj operativi,  postojećim proizvođačima kablova, pletene užadi, drvenih i betonskih stubova, spojne i ovjesne opreme i drugih neophodnih materijala da angažuju postojeće proizvodne kapacitete i (ne)uposlenu radnu snagu što će značajno doprinijeti ublažavanju udara recesije koja je pogodila mnoge od domaćih proizvođača pomenute opreme.

Imajući u vidu da je riječ o zahtjevnom poslu JP EPBiH će u narednih 30 dana objavljivati javne tendere za poslove na pojedinim regionima čija transparentnost će omogućiti, i građevinskoj i elektromontažnoj operativi, da se pravovremeno uključe u realizaciju ovog, ne samo u vrijeme ekonomske krize, značajnog posla.