Do kraja 2020. planirane investicije od 2,5 milijardi eura

Strateški ciljevi Elektroprivrede BiH su izvršiti prestrukturiranje kompanije, što podrazumijeva i integraciju rudnika, investiranje u nove proizvodne objekte prateći nove evropske trendove vezane za potrebu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, izjavio je FENI generalni direktor Amer Jerlagić.""Do kraja 2020. planiramo izgraditi nove hidro, vjetro i termoenergetske objekte snage 1.800 MW uz godišnju proizvodnju više od osam TWh i vrijednost investicije od 2,5 milijardi eura"". ""Investicije u rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih objekta, samo u ove tri godine će biti realizovane na nivou od 700 miliona eura"", istakao je Jerlagić u pozdravnom obraćanju učesnicima međunarodnog kolokvija CIGRE.

4. juni 2009.

   Do kraja 2020. planirane investicije od 2,5 milijardi eura

""Investicije u rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih objekta, samo u ove tri godine će biti realizovane na nivou od 700 miliona eura"", istakao je Jerlagić u pozdravnom obraćanju učesnicima međunarodnog kolokvija CIGRE

Strateški ciljevi Elektroprivrede BiH su izvršiti prestrukturiranje kompanije, što podrazumijeva i integraciju rudnika, investiranje u nove proizvodne objekte prateći nove evropske trendove vezane za potrebu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, izjavio je FENI generalni direktor  Amer Jerlagić.

 

""Do kraja 2020. planiramo izgraditi nove hidro, vjetro i termoenergetske objekte snage 1.800 MW uz godišnju proizvodnju više od osam TWh i vrijednost investicije od 2,5 milijardi eura"", dodao je Jerlagić. Ovi novi proizvodni objekti su potrebni zbog rasta potrošnje električne energije i zbog zamjene postojećih termokapaciteta.

""Investicije u rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih objekta, samo u ove tri godine će biti realizovane na nivou od 700 miliona eura"", istakao je Jerlagić u pozdravnom obraćanju učesnicima međunarodnog kolokvija CIGRE, koji je 3 i 4 juna održan  u Sarajevu. Izgradnja novih proizvodnih objekta, po njegovim riječima, preduvjet je razvoja i pozicioniranja Elektroprivrede BiH kao lidera u regiji.

Elektroprivreda BiH Sarajevo je najveća elektroprivredna kompanija u BiH sa 1.670 MW instalirane snage, godišnje proizvodi 6,5 TWh električne energije, od čega jednu trećinu izvozi ili plasira na druga područja unutar BiH. Ostvaruje godišnji prihod više od 450 miliona eura i snabdijeva više od 670.000 kupaca.