Više svjetla na padinama Trebevića

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te generalni i izvršni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i Enver Jamak potpisali su u petak 26. juna, Ugovor o sufinansiranju izgradnje elektroenergetskih objekata: srednjenaponskog kabla 10(20) KV Hrid-Mali Studenac i transformatorske stanice TS 10(20) 0,42 kV Mali Studenac za priključenje na distributivnu mrežu objekata na lokaciji Mali Studenac na Trebeviću.

26. juni 2009.

   Novi ugovor JP Elektroprivreda BiH

   Više svjetla na padinama Trebevića

 

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te generalni i izvršni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i Enver Jamak potpisali su u petak 26. juna, Ugovor o sufinansiranju izgradnje elektroenergetskih objekata: srednjenaponskog kabla 10(20) KV Hrid-Mali Studenac i transformatorske stanice TS 10(20) 0,4 kV Mali Studenac za priključenje na distributivnu mrežu objekata na lokaciji Mali Studenac na Trebeviću.

Ugovor, čija je ukupna vrijednost 582.512,00 KM, bez PDV-a, Općina Stari Grad i Vlada Kantona Sarajevo finansirat će sa po 80.000 KM dok će JP EPBiH u ovaj posao investirati 422.512,00 KM, trebao bi biti realizovan najkasnije godinu dana od dana potpisivanja Ugovora, mada su u JP EPBiH sebi postavili zadatak da zahtjevan posao obave do kraja ove godine. Posebno treba naglasiti da će posao po sistemu „ključ u ruke“dobiti domaći izvođači radova. Ugovorom je, također, predviđeno da elektroenergetski objekti koji budu izgrađeni, nakon završetka radova budu uknjiženi kao stalna sredstva JP EPBiH.
 

Izgradnjom pomenutih objekata stvaraju se neophodne pretpostavke i za izgradnju multimedijalnog, kulturno-sportskog centra HKD-a „Napredak“, projekt o kojem je govorio predsjednik „Napretka“ Franjo Topić, te uslovi za bržu obnovu Trebevićke žičare i Opservatorija i ponovno zaživljavanje Trebevića kao izletišta Sarajlija.

Prilikom potpisivanja Ugovora posebno je naglašena potreba nastavka prakse sufinansiranja sličnih poslova na području Kantona Sarajevo kako bi se značajnije poboljšalo snabdijevanje stanovništva, i privrede, električnom energijom.