Konferencija za novinare u EPBiH: Ohrabrujući rezultati šestomjesečnog poslovanja

Na konferenciji za novinare održanoj u EPBiH, šestomjesečne poslovne rezultate prezentirali su generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i izvršni direktor za ekonomske poslove Besim Halilović, dok je o stanju u energetskom sektoru govorio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo. Elektroprivreda BiH je, prema riječima Amera Jerlagića, ostvarila značajne poslovne rezultate u ovom periodu, imajuću u vidu uslove privređivanja, recesiju koja je zahvatila privredu Federacije i evropsko tržište električne energije.

23. juli 2009.

   Konferencija za novinare u EPBiH


   Ohrabrujući rezultati šestomjesečnog poslovanja

 

Na konferenciji za novinare održanoj u EPBiH, šestomjesečne poslovne rezultate prezentirali su generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i izvršni direktor za ekonomske poslove Besim Halilović, dok je o stanju u energetskom sektoru govorio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo.

 

Elektroprivreda BiH je, prema riječima Amera Jerlagića, ostvarila značajne poslovne rezultate  u ovom periodu, imajuću u vidu uslove privređivanja, recesiju koja je zahvatila privredu Federacije i evropsko tržište električne energije. Ukoliko se nastavi ovim tempom, moguće je da EPBiH  ove godine i ostvari planirani ukupan prihod veći od milijardu KM, rečeno je na konferenciji.


U prvom polugodištu 2009. godine ostvaren je ukupan prihod od 484 miliona KM što je za šest procenata manje od planiranih 516 miliona KM, ali i za 15,6 procenata više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ostvareni su ukupni troškovi i rashodi u iznosu od 410 miliona što je za 11 procenata manje od planiranih dok je ostvarena dobit u iznosu od 74 miliona KM ili za 41 procenat više od planirane odnosno 3,2 puta veća od ostvarene dobiti u istom prošlogodišnjem periodu. Značajno su porasli prihodi od finansiranja i iznose 12 miliona KM dok su drugi razni prihodi od plana veći za 44 procenta i iznose 19 miliona KM. U odnosu na plan za šest mjeseci 2009. godine značajno su smanjeni troškovi za materijal i usluge održavanja i manji su za 37 procenata, troškovi prenosa električne energije za 12 procenata i ostali troškovi i rashodi za 18 procenata što govori o uspješnosti mjera štednje i racionalizacije poslovanja.


Izvršni direktor za ekonomske poslove Besim Halilović je podsjetio da je prvi put u istoriji preduzeća donesena odluka da se podjeli profit od 46 miliona ostvaren u prošloj godini od kojeg je 50 odsto je otišlo dioničarima, tako da je u  u budžet FBiH uplaćeno 20.762.000 KM. On je dodao da profit od 74 miliona KM, koji je ostvaren u prvih šest mjeseci 2009., govori o ozbiljnosti kompanije, njenom kredibilitetu i bonitetu i o tome da ova kompanija sasvim sigurno može ponijeti sve investicije u predstojećem investicionom ciklusu.

Odgovarajući na novinarska pitanja oko planova EPBiH u narednom periodu generalni direktor Amer Jerlagić je kazao da dinamika oko izgradnje HE Vranduk teče kako je zamišljeno, te da EPBiH očekuje da u ovom periodu naredne godine prve mašine budu u koritu rijeke Bosne.

Ministar Vahid Hećo je čestitao Elektoprivredi na uspješnom radu i  izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti. Hećo je konstatovao da je Elektroprivreda najbolja kompanija u regionu sa najvećim prihodom i najvećim brojem zaposlenih. On je naglasio značaj ugovora koji će uskoro biti potpisan između Elektroprivrede BiH i sedam rudnika uglja u Federaciji.

 

Hećo je istaknuo da će ovaj koncern  biti temelj za razvoj ostalih industrijskih grana, i da  se formiranjem koncerna rudnicima uglja otvaraju nove razvojne perspektive.