Program prijateljskog okruženja između Elektroprivrede BiH i Općine Tuzla

U Tuzli je 5. septembra potpisan Ugovor o realizaciji Programa prijateljskog okruženja između Elektroprivrede BiH i Općine Tuzla za izgradnju bloka 7 TE Tuzla. Riječ je o prvom projektu ove vrste u istoriji EPBiH, čija je ukupna vrijednost 3,6 miliona KM, a koji je rađen na osnovu zapadnoevropskih iskustava. Ugovor su potpisali načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

07. septembar 2009.

   Program prijateljskog okruženja između Elektroprivrede BiH i Općine Tuzla

 

 

U Tuzli je 5. septembra  potpisan Ugovor o realizaciji Programa prijateljskog okruženja između Elektroprivrede BiH i Općine Tuzla za izgradnju bloka 7 TE Tuzla. Riječ je o prvom projektu ove vrste u istoriji EPBiH, čija je ukupna vrijednost 3,6 miliona KM, a koji je rađen na osnovu zapadnoevropskih iskustava. Ugovor su potpisali načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Programom prijateljskog okruženja uspostavljaju se partnerski odnosi između lokalne zajednice i Elektroprivrede BiH radi ostvarenja obostrane koristi, a to su razvoj lokalne zajednice, s jedne strane, i lakša realizacija razvojnih planova Elektroprivrede, s druge strane. Ugovorom je predviđeno da Elektroprivreda BiH uloži sredstva u infrastrukturu naselja na području oko Termoelektrane Tuzla u okviru priprema za izgradnju bloka 7, koji će biti zamjenski kapacitet izgrađen na najsavremenijim tehnološkim i ekološkim iskustvima.

 

Svečanim potpisivanjem Programa prijateljskog okruženja predstavnici Općine Tuzla i Elektroprivrede BiH i zvanično su potvrdili nastavak višedecenijske saradnje.

 

Amer Jerlagić, generalni direktor Elektroprivrede BiH, ovom prilikom potvrdio je da će na evropsku razinu biti svedeni zagađivači poput sumpor dioksida, NOx i ugljene prašine.

 

- Elektroprivreda BiH i Tuzla putem Termoelektrane Tuzla imaju dobru saradnju već pola stoljeća. Sada smo u jednoj novoj fazi, jer smo potpisali program prijateljskog okruženja koji je nastavak  i jačanje dosadašnje saradnje.  Ja bih rekao da je ovo ujedinjenje naših energija u zajedničkom razvoju i Elektroprivrede BiH i Tuzle , rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

 

Budući Blok 7 Termoelektrane Tuzla sa snagom od 450 megawata zamijeniće već ugašene blokove jedan i dva te skoro gašenje blokova tri i četiri, čiji je prestanak rada planiran do 2018. Biće izgrađen, uz primjenu najsavremenijih tehnologija uz poštivanje evropskih normi o zaštiti okoline.