Elektromonteri jači i od nevremena

Elektroprivreda BiH je tokom proteklih, neočekivanih vremenskih neprilika, uspješno obavila svoje zadatke. Zbog kvarova koje je prouzrokovalo nevrijeme na niskonaponskoj i visokonaponskoj elektrodistributivnoj mreži elektromonterske ekipe bile su neprekidno na terenu i uz nadljudske napore uspjele su otkloniti stotine kvarova nastalih uslijed jakog nevremena i snijega koji se taložio na kablovima, dalekovodima i granama stabala.

21. oktobar 2009.


Nakon nevremena koje je zadesilo BiH


Elektromonteri jači i od nevremena

 

Elektroprivreda BiH je tokom proteklih, neočekivanih vremenskih neprilika, uspješno  obavila svoje zadatke. Zbog kvarova koje je prouzrokovalo nevrijeme  na niskonaponskoj i visokonaponskoj elektrodistributivnoj mreži elektromonterske ekipe bile su neprekidno na terenu i uz nadljudske napore uspjele su otkloniti stotine kvarova nastalih uslijed jakog nevremena i snijega koji se taložio na kablovima, dalekovodima i granama stabala. Težina snijega i nevrijeme  uzrokovali su lomljenje grana i obrušavanje stabala što je izazvalo kvarove na kablovima, i dalekovodima. Dodatni problem su predstavljali nepristupačan teren u mnogim rubnim i padinskim dijelovima kao na  području Bjelašnice, Nišića i Trnova gdje su ekipe uprkos hladnoći, vjetru i velikim nanosima snijega radile na otklanjanju kvarova i ponovnoj uspostavi snabdijevanja električnom energijom. Elektromonterske ekipe su odgovorile zahtjevima nastale situacije, angažovani su svi resursi, a ekipe su radile i do 18 sati u kontinuitetu.

Posebno teški vremenski uslovi su bili na području Bjelašnice gdje su ekipe, uprkos velikoj hladnoći i vjetru, radile na otklanjanju kvarova na na lokalitetu od Šabića ka Umoljanima. Havariju su prouzrokovale velike bukve koje su pale između dva portalna stuba tako da  specijalna užad nisu mogla da izdrže udar pa je  došlo do havarije. Vodeći elektromonter bio je  Rašid Mehmedagić, a ekpu  su činili Mustafa Vladović, Suljo Bašić, Salko Šerbo i Zijad Murtić.

Elektromonterska ekipa Hamde Hodžića  je otklanjala kvar na 35 kV dalekovodu  Hrasnica–Bjelašnica. Neprekidno su bili terenu, radeći na popravci kvara na 35 kV dalekovodu Blažuj -Ilijaš i na popravci kvara na 10 kV dalekovodima Donja Bioča i Grebak-Dejčići te na popravci kvarova na niskonaponskoj mreži. Vodeći elektromonter Hodža je  sa svojom ekipom radio na području od Ivan Sedla do Grebka. U ovoj ekipi su bili su Vedin Sipović, Hamdo Vacić, Ramo Subašić i vozač Hilmo Begović.

Nusret Salihagić je rekao da je havarije koje je sanirala njegova ekipa doživio samo jednom prije 40 godina - 1969. Salihagić je vodeći elektromonter. Osim njega u ekipi su bili Fehim Babić, Enes Babić, Mustafa Handžić i Mirsad Malkić. Najveći broj kvarova je zabilježen na području Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko- dobojskog kantona, a najteža situacija je bila na području Olova.

 

Inače, Elektroprivreda BiH ulaže značajna finansijska sredstva u  razvoj elektrodistributivne mreže. Tako je u ovoj godini za područje Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Mostara, Goražda, Travnika i drugih bh. gradova  izdvojeno 141, 5 miliona KM za sanaciju rekonstrukciju i modernizaciju elektrodistributivne mreže mada je ranijim analizama elektrodistributivnog sistema utvrđeno da sistem može vrlo efikasno odgovoriti na posebne zahtjeve konzuma dok se u ovom slučaju radilo o ekstremnim okolnostima uslijed vremenskih nepogoda.