Simensu posao vrijedan 4,6 miliona eura

Nastavljajući intenzivnu ovogodišnju investicionu aktivnost JP Elektroprivreda BiH je 02. decembra, sa kompanijom Siemens d.o.o Sarajevo potpisala ugovor za projektovanje, nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju transformatorskih stanica 35/10(20) kV. Ugovorom, čija je vrijednost 4,6 miliona eura, obuhvaćena je rekonstrukcija 12 energetskih objekata na području četiri elektrodistributivne podružnice : Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

2. decembar 2009.

   Novi ugovor JP Elektroprivreda BiH

 

   Simensu posao vrijedan 4,6 miliona eura

 

 Nastavljajući intenzivnu ovogodišnju investicionu aktivnost JP Elektroprivreda BiH  je 02. decembra, sa kompanijom Siemens d.o.o  Sarajevo potpisala ugovor za projektovanje, nabavku i ugradnju opreme za  rekonstrukciju transformatorskih stanica 35/10(20) kV. Ugovorom, čija je  vrijednost  4,6 miliona eura, obuhvaćena je rekonstrukcija 12 energetskih objekata na području četiri elektrodistributivne podružnice  : Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

Rekonstrukcija podrazumijeva zamjenu postojećih 35 kV i 10(20) kV postrojenja novim postrojenjima u potpunosti usklađenim sa najnovijim tehnološkim rješenjima te pripremljenim za naknadno uključivanje transformatorskih stanica u integrisani sistem daljinskog nadzora i upravljanja na nivou JP Elektroprivreda BiH.

Ugovor se finansira kreditnim sredstvima dobivenim od European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), u ukupnom iznosu od 19 miliona eura, i predstavlja posljednju fazu ralizacije projekta rekonstrukcije elektrodistributivnog sistema.

Pored ovog ugovora, u okviru projekta, potpisano je još 14 ugovora u vrijednostii od 27,328.386,17 KM koji se odnose na isporuku i ugradnju opreme za rekonstrukciju distributivnih objekata (transformatorskih stanica i vodova) naponskog nivoa  10(20) kV i 0,4 kV, isporuku brojila električne energije, isporuku vozila za otkrivanje kvarova na podzemnim kablovima kao i na konsultantske usluge na projektu. Od ukupno 14 ugovora u cijelosti je realizovano šest, čija je vrijednost  12,2 miliona KM.  Realizacija preostalih osam ugovora planirana je do kraja 2010. godine.

Realizacijom cjelovitog  projekta rekonstrukcije elektrodistributivnog sistema ostvariti će se planirani  ciljevi utvrđeni  kod uspostavljanja projekta, a odnose se na unapređenje kvaliteta i pouzdanosti isporuke električne energije postojećim kupcima   te proširenje mreže radi priključenja novih kupaca kao i na unapređenje efikasnosti, upravljanja i nadzora nad elektrodistributivnim sistemom kojim će se omogućiti smanjenje troškova održavanja i smanjenje gubitaka električne energije.