Mala HE Hrid proglašena nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučila je da se distributivna hidroelektrana Elektroprivrede BiH koja se nalazi na Dudinom Hridu, u općini Stari Grad Sarajevo, proglasi nacionalnim spomenikom BiH. Mala hidroelektrana Hrid izgrađena 1917. godine, a u rad puštena 1918. na kraju Prvog svjetskog rata jedan je od rijetkih primjera gdje je voda za centralu dovedena s jahorinskih izvora u dužini od 25 kilometara.

07. decembar 2009.

   Mala HE Hrid proglašena nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučila je da se distributivna hidroelektrana Elektroprivrede BiH  koja se nalazi na Dudinom Hridu, u općini Stari Grad Sarajevo, proglasi nacionalnim spomenikom BiH.

 

Mala hidroelektrana Hrid izgrađena 1917. godine, a u rad puštena 1918. na kraju Prvog svjetskog rata jedan je od rijetkih primjera gdje je voda za centralu dovedena s jahorinskih izvora u dužini od 25 kilometara do postrojenja. Korištena je ne samo za proizvodnju električne energije već i snabdijevanje grada vodom.

 
Objekt je ocijenjen izuzetnim, sa značajem u regionalnim okvirima. Radi njegove zaštite realizirani su i konstruktivni razgovori s Elektroprivredom BiH, koja se kao investitor obavezala da će centralu vratiti u prvobitnu funkciju, što će podrazumijevati obje njene namjene te je pretvoriti i u depadans muzeja Preduzeća.

Razgovor s predstavnicima EPBiH obavljen je i u vezi s planiranom izgradnjom hidrocentrale Vranduk, neposredno uz drugu zonu zaštite Starog grada Vranduk. Elektroprivreda se i u ovom slučaju obavezala da neće zanemariti aspekt zaštite kulturno-historijskog naslijeđa te da će realizirati Studiju o utjecaju na okoliš i naslijeđe na osnovu koje će Komisija dati svoje mišljenje i utvrditi dalje korake