Elektroprivreda BiH ukrotila Neretvu

Pomno prateći hidrološku situaciju posljednjih petnaestak dana, uposlenici Hidroelektrana na Neretvi, u čijem sistemu su HE Jablanica, Grabovica i Salakovac, uspješno su proteklih dana odoljeli vodenom talasu nastalom nakon iznenadnog i brzog otapanja snijega i kišnih padavina proteklih dana. Preljevne klapne su pravovremeno otvorene, kota nivoa vode smanjena je u prosjeku za 12 metara čime su značajno umanjene mogućnosti za plavljenje priobalnih naselja.

07. januar 2010.

    Elektroprivreda BiH ukrotila Neretvu

                       

 

Pomno prateći hidrološku situaciju posljednjih petnaestak dana, uposlenici Hidroelektrana na Neretvi, u čijem sistemu su HE Jablanica, Grabovica i Salakovac, uspješno su proteklih dana odoljeli vodenom talasu nastalom nakon iznenadnog i brzog otapanja snijega i kišnih padavina proteklih dana. Preljevne klapne su pravovremeno otvorene, kota nivoa vode smanjena je u prosjeku za 12 metara čime su značajno umanjene mogućnosti za plavljenje priobalnih naselja nizvodno od Konjica do Mostara. Riječ je o poduzetim aktivnostima koje na najbolji način potvrđuju da se vodenom masom može upravljati i u kriznim situacijama uz punu zaštitu životne okoline, naročito stambenih i ekonomskih resursa priobalja.

Uz već poduzete mjere sigurnosti, uz punu pogonsku spremnost hidroelektarana, uvedena su i vanredna dežurstva, angažovan kompletan kadrovski potencijal, obezbijeđena je potpuna saradnja sa Hidrometereološkim zavodom te uvedena stalna kontrola hidroakumulacijskih jezera Jablanica, Grabovica i Salakovac. Sve to rezultiralo je smanjenim protokom vode koji trenutno iznosi 1.100 m3 u sekundi umjesto očekivanih 1.500 m3 čime su otklonjene gotovo sve opasnosti od plavljenja priobalja. U HE na Neretvi ističu da će se situacija sa dotokom vode pratiti i u narednim danima tokom svih 24 sata te da su spremni da ukrote i naredni značajniji dotok vode u akumulacije.