Upravljanje otpadom značajan energetski projekt na području KS-a

Predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije – SERDA, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH, KJKP Rad, KJKP Toplane i KJKP Sarajevogas potpisali su 20. januara, u prostorijama SERDA-e, Protokol o međusobnoj saradnji, čime je započela realizacija projekta""Postrojenje za iskorištenje energije iz otpada"". Ispred Elektroprivrede BiH Protokol je potpisao generalni direktor Amer Jerlagić.

20. januar 2010.

    SERDA započela realizaciju projekta „Postrojenje za iskorištenje energije iz otpada”

 

    Upravljanje otpadom značajan energetski projekt na području KS-a

Predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencijeSERDA, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH, KJKP Rad, KJKP Toplane i KJKP Sarajevogas potpisali su 20. januara, u prostorijama SERDA-e, Protokol o međusobnoj saradnji, čime je započela realizacija projekta""Postrojenje za iskorištenje energije iz otpada"". Ispred Elektroprivrede BiH Protokol je potpisao generalni direktor Amer Jerlagić.

 

Cilj projekta je razvoj sistema upravljanja otpadom na području Kantona Sarajevo, praćenje europskih i svjetskih tehnologija i trendova iz oblasti upravljanja otpadom, što je jedan od zadataka integracije BiH u Europsku uniju. Osim navedenog Projektom će, također, biti uspostavljena koordinacija među relevantnim subjektima koji se bave upravljanjem otpadom i energetikom na području Kantona Sarajevo.


Projekat je izuzetno važan s obzirom na to da u razvijenom svijetu otpad predstavlja značajan energetski resurs koji, osim okolišnih, donosi i ekonomske prednosti. Naime, u spalionicama  paljenjem otpada proizvodi se toplotna energija koja pokreće generatore i proizvodi struju ili se koristi za zagrijavanje. Istovremeno, realizacijom projekta promoviraće se nove ideje i poboljšati svijest stanovništva o upravljanju otpadom i korištenju novih tehnologija za iskorištenje otpada kao resursa.
       

Generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić je rekao da je sistem upravljanja otpadom bitan projekat kako za privredu Bosne i Hercegovine  tako i za širu regiju Kantona Sarajevo jer bi se na ovaj način pristupilo dugoročnom rješavanju otpada i korišćenju jednog novog energetskog izvora za koji je Elektroprivreda izuzetno zainteresirana.