RMU Breza : Modernizacijom do novih 1.000 tona uglja dnevno

Nastavak obilaska rudnika, koji od nove godine posluju u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH, menadžment JP EPBiH na čelu sa generalnim direktorom Amerom Jerlagićem obilježio je u Brezi svečano i radno. Puštanjem u pogon rekonstruisanog širokog čela jame „Kamenica“ RMU Breza, u koju je uloženo više od tri miliona KM, od čega su 2,5 miliona KM pozajmica Elektroprivrede BiH, i zvanično je započeo višegodišnji investicioni ciklus Koncerna Elektroprivreda BiH u modernizaciju i rekonstrukciju rudnika

15. mart 2010.

   Rudnik mrkog uglja Breza

                      

   Modernizacijom do novih 1.000 tona uglja dnevno

 

Nastavak obilaska rudnika, koji od nove godine posluju u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH, menadžment JP EPBiH na čelu sa generalnim direktorom Amerom Jerlagićem obilježio je u Brezi svečano i radno. Puštanjem u pogon rekonstruisanog širokog čela jame „Kamenica“ RMU Breza, u koju je uloženo više od tri miliona KM, od čega su 2,5 miliona KM pozajmica Elektroprivrede BiH, i zvanično je započeo višegodišnji investicioni ciklus Koncerna Elektroprivreda BiH u modernizaciju i rekonstrukciju rudnika, pa i RMU Breza, poboljšanje uslova rada i standarda rudara i u povećanje proizvodnje. Ulaganjem u široko čelo jame „Kamenica“ proizvodnja berzanskog visokokvalitetnog uglja povećat će se za 1.000 tona dnevno što je za RMU Breza jedan od prvih koraka kao uspješnom i profitabilnom poslovanju, kakvo i očekuju u Koncernu.

- Ovo je naša prva veća investicija u poratnom periodu ali, na sreću, ne i jedina jer već u ovoj godini krećemo u realizaciju značajne investicije čija je vrijednost procijenjena na oko 15 miliona KM. U pripremi je i nova investicija vrijedna oko 20 miliona KM  što će omogućiti dalji razvoj Rudnika što znači i poboljšanje uslova rada i standarda rudara. Pripajanje Rudnika Koncernu Elektroprivreda BiH već daje rezultate, a na nama je da prednosti Koncerna iskoristimo na najbolji mogući način koji bi morao biti iskazan kroz uspješno i profitabilno poslovanje Rudnika.

 

Od našeg razvoja značajnu će korist imati i lokalna zajednica, naglasio je direktor RMU Breza ćamil Zaimović na svečanosti kojoj su prisustvovali resorni ministar Vahid Hećo, predstavnici EPBiH i ostalih rudnika u sastavu Koncerna.

- Koncern ima zadatak da rudnicima u njegovom sastavu omogući razvoj i modernizaciju uz značajno poboljšanje uslova rada i standarda rudara i mi ćemo sve učiniti da taj posao uspješno i okončamo. Današnja svečanost samo je početak ubrzanog razvoja Rudnika Breza čiji proizvod već ima svoje tržište koje želimo proširiti kako bi Rudnik sam mogao obezbijediti svoju budućnost, budućnost rudara, pa i budućnost Breze kao grada u kojem je Rudnik nosilac razvoja. U 130 miliona KM koliko ćemo u naredne tri godine izdvojiti za razvoj rudnika svakako su značajna sredstva predviđena i za RMU Breza čega su potvrda buduće investicije, istakao je Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH.

 

U dugoročno bolju budućnost rudnika u sastavu Koncerna EPBiH vjeruje i ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo koji je poručio:

- Počelo je ono što smo dugo čekali – Elektroprivreda BiH će biti lokomotiva modernizacije  rudnika. Koliko juče počeli smo u Rudniku Kakanj, danas je to RMU Breza, sutra neki drugi rudnik, prema prioritetima za koje se odlučimo, u koje ćemo u prvoj fazi investirati više od 130 miliona KM. Rudnici će u najskorije vrijeme osjetiti blagodeti uvezivanja u Koncern, a svaka nova investicija je korak u bolju budućnost rudnika. Unapređenje procesa rada, uslova privređivanja, poboljšanje standarda rudara u Koncernu su svakodnevni proces i, izvjesno je, u tome će se uspjeti.

Vlada Federacije izmirila je svoje obaveze prema rudnicima za 2009. godinu  uplativši 28 miliona KM za uvezivanje staža, poreza na plaće i poreza za nezaposlene, a isto toliko sredstava u budžetu predviđeno je i za ovu godinu što je još jedna potvrda da su pred rudarima svjetliji dani, naglasio je ministar Vahid Hećo.