Stvoreni preduslovi za početak investicijskog ciklusa

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije organizovalo je 18. marta u Sarajevu Energetski forum o temi ""Izgradnja elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH - prioriteti"". Cilj Foruma je bila prezentacija elektroenergetskih objekata kao i modeli izgradnje i finansiranja. Energetskom forumu prisustvovalo je oko petsto predstavnika izvršne vlasti, stranih ambasada i potencijalnih investitora.

22. mart 2010.

   Energetski forum

 

   Stvoreni preduslovi za početak investicijskog ciklusa

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije organizovalo je 18. marta  u Sarajevu Energetski forum o temi ""Izgradnja elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH  - prioriteti"". Cilj Foruma je bila prezentacija elektroenergetskih objekata kao i modeli izgradnje i finansiranja. Energetskom forumu prisustvovalo je oko petsto predstavnika izvršne vlasti, stranih ambasada i potencijalnih investitora. Prezentacija i rasprava doprinijeli su i upoznavanju stručne i naučne javnosti sa planovima Vlade FBiH da se prioritetno nastave aktivnosti na razvojnim projektima u elektroenergetskom sektoru FBiH kojim se želi podstaći razvoj ostalih privrednih grana i ubrzati izlazak trenutne ekonomske krize
.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović istaknuo je da forum pokazuje opredjeljenost naše zemlje kao društva i potvrđuje nastojanjeVlade  Federacije da u pravcu skorašnjeg pokretanja izgradnje elektroenergetskih objekata uskoro krene i realizacija projekata koji su nada ne samo za Federaciju nego za  cijelu zemlju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vahid Hećo naglasio je da se BiH odavno tretira kao jedina država koja ima pozitivan elektroenergetski potencijal kada su u pitanju domaći resursi.

– To je naša prednost u vremenima krize koju treba iskoristiti kako bismo pokrenuli kompletan privredni sistem, a samim tim i zaposlili veliki broj radnika, kazao je Hećo. Od investitora se, prema njegovim riječima očekuje da prepoznaju važnost ulaganja u ovaj sektor jer položaj naše zemlje omogućava i izvoz i kvalitet električne energije.

Predsjedavajući Predsjedništva  BiH dr Haris Silajdžić kazao je da je pokretanje izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH najveća investicija u povijesti naše zemlje. Silajdžić je čestitao Vladi Federacije na upornosti jer pravi investicijski period tek počinje, u skladu sa standardima EU i to bez privatizacije i prodaje prirodnih resursa. U svijetu se već zna za ove projekte i postoji veliki  interes stranih investitora, što je, po riječima Harisa Silajdžića, šansa koju ne smijemo propustiti
.
Generalni direktor JP Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić istaknuo je da je EPBiH  prve velike korake napravila pripremom idejnih projekata za termoelektrane Tuzla i Kakanj.

- To je veliki iskorak koji smo napravili u protekle dvije godine. Na ovaj način su stvoreni uslovi da svaki partner može vidjeti fizibiliti studiju i da se investitor lakše opredijeli prema budućem investiranju, pojasnio je Jerlagić. Prema njegovim riječima, kada su u pitanju hidropotencijali, Elektroprivreda BiH sa kreditnim sredstvima može samostalnio raditi u narednih 10 do 15 godina.

- S obzirom na to da je energetski forum bio izuzetno dobro posjećen, mogu reći i da postoji veliko interesovanje za ovakve projekte. Jerlagić je na kraju prezentirao Nacrt prvog javnog poziva za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt „Blok 7“ TE Tuzla  450 MW, a prema kojem FBiH ostaje vlasnik prirodnih resursa bez privatizacije.