Do kraja 2012. godine Elektroprivreda BiH će u RMU Kakanj investirati 48,5 miliona KM

U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj svečano je pušteno u rad široko čelo broj 27. U ovom širokom čelu radi samohodna hidraulična podgrada Bekorit u otkopnoj fronti širine 120 metara. Dužina otkopnog polja je oko 700 metara i u narednih 18 mjeseci očekuje se proizvodnja od oko 360 hiljada tona uglja.Svečanosti su prisustvovali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Tyszkiewicz, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Sakib Slijepčević, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, Općine Kakanj, direktori rudnika.

08. juli 2010.

   Pušteno u rad široko čelo u pogonu Haljinići RMU Kakanj

 

    Do kraja 2012. godine Elektroprivreda BiH će u RMU Kakanj investirati 48,5 miliona KM

U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj svečano  je pušteno u rad široko čelo broj 27. U ovom širokom čelu radi samohodna hidraulična podgrada Bekorit u otkopnoj fronti širine 120 metara. Dužina otkopnog polja je oko 700 metara i u narednih 18 mjeseci očekuje se proizvodnja od oko 360 hiljada tona uglja. Uoči probnog rada na hidrauličnoj podgradi, otkopnoj mašini i transportnim sistemima izvršen je generalni remont, investicijom tekućeg održavanja iz vlastitih sredstava. Svečanosti su prisustvovali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Tyszkiewicz, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Sakib Slijepčević, predstavnici  Zeničko-dobojskog kantona, Općine Kakanj, direktori rudnika.    


Do kraja 2012. godine za projekte revitalizacije opreme, nabavke stalnih sredstava, nabavku opreme za otvaranje i pripreme novih otkopnih polja, rekonstrukciju osnovnih sistema transporta, odvodnjavanja i ventilacije EPBiH će dokapitalizirati Rudnik „Kakanj“ sa 48,5 miliona KM, istaknuo je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.

 

Razvoj podzemne eksploatacije uglja predstavlja osiguravanje jednog od najvažnijh snabdjevača ugljem budućeg Bloka 8 kakanjske Termoelektrane i veoma je važno podzemne kapacitete razvijati i prije početka gradnje ovog bloka. Zato su u Haljinićima aktuelne još dvije investicije: pripremni radovi za otvaranje jame Begići i automatizacija transporta i odvodnjavanja.  Građevinski radovi priprema za otvaranje jame Begići počeli su prošli mjesec vlastitim sredstvima, a nastavak radova se očekuje iz sredstava dokapitalizacije. Automatizacija predstavlja nadogradnju iskorištavanja mogućnosti hardvera i softvera kojeg posjeduje moderna metanometrijska centrala instalirana na ovom pogonu prošle godine i riječ je o investiciji iz vlastitih sredstava.

 

Direktor RMU Kakanj Mirsad Jašarspahić kazao je da je u pogonu Haljinići postojeća oprema, izuzev mašine za  otvaranje jamskih prostorija, koja je puštena u  u rad ove godine, stara oko 30 godina. Menadžment EPBiH i RMU Kakanj žele  u jamama pogona Haljinići imati dva otkopna kapaciteta dužine oko 220 metara čija bi proizvodnja iznosila oko 420.000 tona  na godinu za period do 2018.godine. Investicije iz dokapitalizacije planirane za naredne tri godine su preduslov za postizanje ovih proizvodnih količina uglja. Poslije toga treba otvoriti novi investicioni ciklus kako bi se nakon 2018. kada u rad ulazi blok 8, iz jamske eksploatacije moglo proizvoditi 800 hiljada tona.

 

Gosti su obišli lokaciju pripremnih radova za otvaranje jame Begići, metanometrijsku centralu i prisustvovali projekciji filma o montaži i radu mašine za podzemnu eksploataciju uglja i prezentaciji mogućnosti za održavanje i remont rudarske mehanizacije u Pogonu održavanje Rudnika Kakanj, a sa ciljem pružanja ovih usluga svim rudnicima Koncerna.