Predstavnici lokalne zajednice Tuzle u TE Šoštanj

Radi uspješnije realizacije Programa prijateljskog okruženja i programa promotivnih aktivnosti za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla, u organizaciji Sektora za pripremu i izgradnju TE, delegacija Općine Tuzla u kojoj su bili općinski vijećnici, članovi savjeta MZ Bukinje i Šićki Brod, članovi kulturno-umjetničkih i sportskih društava i članovi udruženja građana koja žive na području ove dvije MZ posjetili su, protekle sedmice, TE Šoštanj u Velenju, R.Slovenija.

12. juli 2010.

   Predstavnici lokalne zajednice Tuzle u TE Šoštanj

 

   Velenjska iskustva primjenjiva i u TE Tuzla

 

Radi uspješnije realizacije Programa prijateljskog okruženja i programa promotivnih aktivnosti za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla, u organizaciji Sektora za pripremu i izgradnju TE, delegacija Općine Tuzla u kojoj su bili općinski vijećnici, članovi savjeta MZ Bukinje i Šićki Brod, članovi kulturno-umjetničkih i sportskih društava i članovi udruženja građana koja žive na području ove dvije MZ posjetili su, protekle sedmice,  TE Šoštanj u Velenju, R.Slovenija.
 

Cilj posjete je bio da se prestavnici lokalne zajednice, neposredno, upoznaju sa rješenjima zaštite okoliša koja su u praksi realizovana u TE Šoštanj a imaju veliku sličnost sa rješenjima koja su predviđena idejnim projektom i studijom uticaja na okoliš za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla. Delegacija je posjetila firmu „ESOTECH“ d.d. Velenje, koja je bila lider konzorcija za izradu idejnog projekta bloka 7, i Institut za ekološka istraživanja „ERICO“ d.d. Velenje ,koji je učestvovao u izradi studije uticaja na okoliš bloka 7, koji su, ujedno, bili i domaćini posjete. U neposrednim razgovorima sa projektantima o rješenjima predviđenim za izgradnju bloka 7 postavljana su mnoga pitanja i dobijeni konkretni odgovori i pojašnjenja.

članovi tuzlanske delekagcije obišli su i TE Šoštanj u kojoj su im posebno bili interesantni postrojenja za odšljakivanja i odpepeljivanja, postrojenja za odsumporavanja, transport i odlaganje šljake i pepela na deponiju, te posjetili podzemni muzej Rudnika Velenje i kompleks jezera sa sportsko-rekerativnim centrom koji se nalazi uz samu deponiju šljake i pepela.

Delegaciji, koju je predvodio pomoćnik načelnika općine Tuzla Kemal Kurević, organizovan je  i prijem kod gradonačelnika općine Šoštanj, Darka Meniha, na kojem su upoznati sa odnosima njihove lokalne zajednice i TE Šoštanj. Nakon  završene posjete, iz razgovora sa članovima delegacije može se zaključiti da su njihovi utisci veoma pozitivni i da se mnoga viđena rješenja mogu primjeniti i tokom izgradnje bloka 7 u TE Tuzla.