Proizvodnja u Stranjanima od januara

Proizvodnja uglja u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica biće nastavljena u januaru iduće godine, izjavio je u Zenici generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, nakon razgovora sa predstavnicima menadžmenta RMU Zenica. Sastanku sa predstavnicima menadžmenta RMU Zenica koji je održan 11. oktobra su pored Amera Jerlagića, prisutvovali i predstavnici resornog federalnog ministarstva, na čelu sa ministrom, Vahidom Hećom

11. oktobar 2010.

   Proizvodnja u Stranjanima od januara

Proizvodnja uglja u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja  Zenica biće nastavljena u januaru iduće godine, izjavio je u Zenici generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, nakon razgovora sa predstavnicima menadžmenta RMU Zenica.

Sastanku sa predstavnicima menadžmenta RMU Zenica koji je održan 11. oktobra su pored Amera Jerlagića, prisutvovali i predstavnici resornog federalnog ministarstva, na čelu sa ministrom, Vahidom Hećom, te bivši direktor Rudnika Zenica, Senad Sarajlić i vršilac dužnosti direktora,  Esad čivić.

Nakon susreta s menadžmentom rudnika, prvi čovjek EPBiH Amer Jerlagić, izjavio je da se na sastanku razgovaralo o pogonu „Stranjani“ i pokretanju proizvodnje u toj jami koja je zatvorena u martu 2009., nakon nesreće u kojoj  je jedan rudar smrtno stradao, a 14  teže povrijeđeno.

- Sastanak je bio uspješan  i od januara krećemo s eksploatacijom u jednom dijelu Stranjana i to za četverogodišnji period.  Za to vrijeme vodit će se akivnosti u ovoj jami, s ciljem aktiviranja i dugoročne eksploatacije značajnih rezervi uglja, rekao je Jerlagić, napomenuvši da će na eksploataciji uglja u Stranjanima biti angažovano između 180 i 200 radnika.

Ovom prilikom je najavljeno da bi do tog perioda trebalo da se okončaju pripreme za četverogodišnju proizvodnju u jami Stranjani, a nastavljaju se i istražne aktivnosti u vezi sa dugoročnom eksploatacijom rezervi uglja na tom lokalitetu.

Ugalj se trenutno proizvodi samo u pogonu Stara jama, dok u jami Raspotočje, kako je rečeno, napreduju aktivnosti na sanaciji  požara, koji se desio u maju. Proizvodnja u Raspotočju trebala bi biti uspostavljena do kraja godine.