New Delhi : Obnovljivi izvori energije šansa za ukupan razvoj

Najveća godišnja, svjetska konferencija za obnovljive izvore električne energije, na kojoj učestvuje preko 800 predstavnika iz cijelog svijeta, od Meksika do Japana, počela je 27. oktobra u indijskom glavnom gradu Nju Delhiju, a glavni sponzori konferencije su vlade Njemačke i Norveške kao i banka KfW. Konferenciji, na poziv dr. Farooq Abdullaha, ministra za novu i obnovljivu energiju u indijskoj Vladi, prisustvuju i federalni ministar za energiju, industriju i rudarstvo Vahid Hećo i generalni direktori EPBiH i EP HZHB Amer Jerlagić i Matan ®arić.

27. oktobar 2010.

   Najveća godišnja, svjetska konferencija za obnovljive izvore električne energije

    New Delhi : Obnovljivi izvori energije šansa za ukupan razvoj

Najveća godišnja, svjetska konferencija za obnovljive izvore električne energije, na kojoj učestvuje preko 800 predstavnika iz cijelog svijeta, od Meksika do Japana, počela je 27. oktobra u indijskom glavnom gradu Nju Delhiju, a glavni sponzori konferencije su vlade Njemačke i Norveške kao i banka KfW.

Konferenciji, na poziv dr. Farooq Abdullaha, ministra za novu i obnovljivu energiju u indijskoj Vladi, prisustvuju i federalni ministar za energiju, industriju i rudarstvo Vahid Hećo i generalni direktori EPBiH i EP HZHB Amer Jerlagić i Matan ®arić.

Glavne teme panel diskusija na konferenciji su zelena ekonomija i uloga obnovljivih izvora, energetska tehnologija i infrastruktura, integracija politike o obnovljivoj energiji u energetsku i infrastrukturnu politiku, praktična politika promoviranja obnovljive energije na državnom i lokalnom nivou, porast razvoja i transfer tehnologije obnovljivih izvora, uloga privatnih investicija, značaj liberalizacije u energetskom sektoru, odredbe za politiku kod operacija različitih veličina, pametna i otporna infrastruktura prenosa i distribucije... o čemu će govoriti više od 20 ministara za energiju te eminentni stručnjaci iz cijelog svijeta.

„Organizatori su prepoznali kvalitet do sada učinjenog u EPBiH i EPHZHB, kao i u FMERI-ju, na što većem korištenju obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije, koji su značajni resursi u Federaciji i Bosni i Hercegovini. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u značajnom je porastu tokom posljednjih godina u cijelome svijetu i ta proizvodnja se procjenjuje na 4.800 GW što predstavlja četvrtinu globalnih proizvodnih kapaciteta i daje 18 procenata globalne energetske proizvodnje. Tu i mi vidimo razvojnu šansu jer za zemlje u razvoju izazov je osiguranje energetskog pristupa za ekonomski i socijalni razvoj uz istovremeno smanjenje ovisnosti o karbonskim tehnologijama čime se daje i značajan doprinos smanjenju štetnih emisija, doprinos zaštiti okoliša,“ izjavio je, po dolasku u Delhi, generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Konferencija „Skaliranje i osviještene politike obnovljivih izvora za energetsku sigurnost, klimatske promjene i gospodarski razvoj“ traje do 29. oktobra.