Dobijena okolinska dozvola za blok 7 TE „Tuzla“

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo je Elektroprivredi BiH poslije dobijanja dozvole za blok 8 u TE “Kakanj”, i rješenje o izdavanju okolinske dozvole za izgradnju bloka 7 u TE „Tuzla"", instaliranog kapaciteta 450 MW. Dobijanje okolinske dozvole jedan je od redovnih poslova i obaveza EPBiH u pripremi realizacije ambicioznih investicionih planova do 2030. godine među kojima je, kao najveća i najvažnija iinvesticija u blok 7 TE „Tuzla"".

06. decembar 2010.

   Elektroprivreda BiH             

 

   Dobijena okolinska dozvola za blok 7 TE „Tuzla“

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo je Elektroprivredi BiH poslije dobijanja dozvole za blok 8 u TE “Kakanj”, i rješenje o izdavanju okolinske dozvole za izgradnju bloka 7 u TE „Tuzla"", instaliranog kapaciteta 450 MW, što je ključni dozvola za podnošenje zahtjeva za urbanističku saglasnost od Federalnog ministarstva prostornog uređenja i za dobijanje prethodne dozvole za izgradnju koju izdaje FERK .

Time su stvoreni svi neophodni preduslovi za izgradnju ovog izuzetno značajnog zamjenskog proizvodnog kapaciteta čija ukupna predračunska investiciona vrijednost, u blok 7 i Rudnike “Kreka”, je 842 miliona eura. Početak izgradnje tog kapaciteta predviđen je za sredinu 2012. godine, a realizacija projekta trajala bi oko pet godina. U toku  izgradnju bloka 7 bilo bi angažirano oko 6.500 radnika. Početak eksploatacije, predviđen za 2017. godinu, značio bi upošljavanje 265 novih radnika u TE „Tuzla"" uz upošljavanje još 900 rudara u Rudnicima “Kreka"".

U okolinskoj dozvoli precizno su navedene mjere koje EPBiH mora poduzeti radi ublažavanja mogućih negativnih efekata u fazi izgradnje bloka 7 na kvalitet zraka, vode i zemljišta, uticaja na stanovništvo, mikroklimatske faktore, floru i faunu, ali i na kulturno-historijsko i arheološko naslijeđe kao i mjere, koje su gotovo identične kao mjere u toku izgradnje, koje se moraju poduzeti u toku eksploatacije bloka 7.

Dobijanje okolinske dozvole jedan je od redovnih poslova i obaveza EPBiH u pripremi realizacije ambicioznih investicionih planova do 2030. godine među kojima je, kao najveća i najvažnija iinvesticija u blok 7 TE „Tuzla"".