640.000 eura za HE „Janjići“ od kfw banke

Direktor Ureda frankfurtske kfw banke za Bosnu i Hercegovinu Stephan Lendesdorff, sa saradnicima, tokom posjete EPBiH upoznat je, od strane generalnog direktora EPBiH Amera Jerlagića, o investicionim planovima kompanije među kojima je i izgradnja HE „Janjići“ na rijeci Bosni, u blizini Zenice, snage 13,3 MW. Za ovaj posao dogovoren je grant kfw-a EPBiH u visini od 640.000 eura za izradu fizibiliti studije za ovu HE, jedne od planiranih 25 HE na rijeci Bosni, na toku od Jošanice do Doboja.

06. decembar 2010.

    Novi poslovi Elektroprivrede BiH                

 

    640.000 eura za HE „Janjići“ od kfw banke

 

Direktor Ureda frankfurtske kfw banke za Bosnu i Hercegovinu Stephan Lendesdorff, sa saradnicima, tokom posjete EPBiH upoznat je, od strane generalnog direktora EPBiH Amera Jerlagića, o investicionim planovima kompanije među kojima je i izgradnja HE „Janjići“ na rijeci Bosni, u blizini Zenice, snage 13,3 MW. Za ovaj posao dogovoren je grant kfw-a EPBiH u visini od 640.000 eura za izradu fizibiliti studije za ovu HE, jedne od planiranih 25 HE na rijeci Bosni,  na toku od Jošanice do Doboja.

Frankfurtskim bankarima predstavljen su i projekat vjetro-parka na platou Podveležja, svi do sada prikupljeni neophodni dokumenti, fizibiliti studija projekta te zahtjev za dobijanje koncesije od HNK. Predstavnici kfw banke izrazili su punu spremnost za učešće u zatvaranju finansijske konstrukcije za realizaciju ovog projekta izgradnje izvora obnovljive energije na čemu insistira i Evropska unija.

Tokom dužeg razgovora bilo je riječi i o primjeni SCADA sistema, projekta za nadzor i upravljanje elektroenergetskim sistemom, te su predstavnici kfw-a, izrazivši zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima u realizaciji projekta, izrazili spremnost da nastave kreditirati razvoj SCADA sistema u EPBiH, kreditom koji bi se trebao realizovati krajem juna 2011. godine.