Dodijeljene okolinske dozvole za mHE na Neretvici

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a obavijestilo je EPBiH da je izdalo okolinske dozvole za dvije mHE – Duboki Potok i Poželevka, instalisane snage od po jednog MW, na rijeci Neretvici, te potvrdilo prihvatljivost studija uticaja na okoliš za još tri mHE koje će se graditi kao prva faza realizacije projekta izgradnje 15 mHE na rijeci Neretvici. Iskorištenjem ovog hidropotencijala, uz proširenje proizvodnih hidroenergetskih kapaciteta, značajno će se poboljšati pouzdanost snabdijevanja električnom energijom regiona te doprinijeti ukupnom smanjenju CO2 i Nox.

07. decembar 2010.

   Dodijeljene okolinske dozvole za mHE na Neretvici

 

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a obavijestilo je EPBiH da je izdalo okolinske dozvole za dvije mHE – Duboki Potok i Poželevka, instalisane snage od po jednog MW, na rijeci Neretvici, te potvrdilo prihvatljivost studija uticaja na okoliš za još tri mHE koje će se graditi kao prva faza realizacije projekta izgradnje 15 mHE na rijeci Neretvici.
 

Prvom i drugom fazom predviđena je izgradnja devet mHE na rijeci Neretvici, za koje je Nadzorni odbor donio investicionu odluku čija je vrijednost 66 miliona KM, dok će izgradnja svih 15 mHE, po predračunskoj vrijednosti, koštati 102 miliona KM. Kada se okonča realizacija ovog investicionog projekta na rijeci Neretvici biće instalisano ukupno 25,8 MW koji bi trebali godišnje proizvoditi više od 102 hiljade MWh električne energije.

 

Iskorištenjem ovog hidropotencijala, uz proširenje proizvodnih hidroenergetskih kapaciteta, značajno će se poboljšati pouzdanost snabdijevanja električnom energijom regiona te doprinijeti ukupnom smanjenju CO2 i Nox.