Elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine najveće je blago koje posjeduje ova država

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine spada u red najvećih kompanija u našoj zemlji sa prošlogodišnjom zaradom od 72,2 miliona KM, piše najposjećeniji bosanskohercegovački internet portal Sarajevo-x.com. U razgovoru sa novinarom Adisom Karadžom, generalni direktor kompanije Amer Jerlagić je govorio o očekivanim rezultatima u ovoj godini, planiranim investicijama, poskupljenju struje, izbornim rezultatima i budućnosti elektro-energetskog sektora u našoj zemlji.

13. decembar 2010.

   Amer Jerlagić za internet portal Sarajevo-x.com

 

    Elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine najveće je blago koje posjeduje ova država

 

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine spada u red najvećih kompanija u našoj zemlji sa prošlogodišnjom zaradom od 72,2 miliona KM,  piše  najposjećeniji bosanskohercegovački internet portal Sarajevo-x.com.  U razgovoru sa novinarom Adisom Karadžom, generalni direktor kompanije Amer Jerlagić je govorio o očekivanim rezultatima u ovoj godini, planiranim investicijama, poskupljenju struje, izbornim rezultatima i budućnosti elektro-energetskog sektora u našoj zemlji.

Rezultati poslovanja za 2010. godinu trebali bi biti na nivou Plana poslovanja s tim što se očekuje umanjenje prihoda od tarifnih kupaca koje smo djelomično uspjeli sanirati prodajom na tržištu. S druge strane značajno smo reducirali i troškove u odnosu na planom predviđene, tako da bi konačni rezultat trebao biti na nivou planskog.

EPBiH očekuje da nastavi uzlaznim putem kada je u pitanju investicijski ciklus. Kao prva velika investicija, u februaru 2011. godine, počinje revitalizacija i modernizacija bloka 6 u TE ""Kakanj“ čija je vrijednost 95 miliona KM i svi poslovi su ugovoreni.

Naravno, želim istaći i novi investicijski ciklus, a tu prvenstveno mislim na početak gradnje četiri mini hidroelektrane iz I faze izgradnje od ukupno 15 na rijeci Neretvici, zatim na ugovaranje opreme i glavnog projekat za HE ""Vranduk“, ugovaranje opreme, glavnog projekta i izgradnju vjetroparka na platou Podveležja, zatvaranje konstrukcije finansiranja za blok 7 u TE ""Tuzla“ i bloka 8 u TE ""Kakanj“, završetak tendera za opremu za blok 7 kao i pripremu tendera za izradu glavnih projekata za ova dva bloka. Također, nastavićemo istraživačke radove za HE ""Ustikolina“ i garancije za feasibility studiju za HE ""Janjići“ koju finansira KFW banka u iznosu od 640.000 eura.

Pored ovoga planirana su značajnija investicijska sredstva u elektrodistributivnu mrežu, uvođenje tzv. AMM sa elektronskim brojilima, uvođenje SAP-a u cijeloj firmi.

Kada su u pitanju rudnici u planu je realizacija druge tranše planom predviđenih investicija u dokapitalizaciju rudnika u iznosu od oko 120 miliona KM, rekao je Amer Jerlagić za Sarajevo-x.com.

Na pitanje  o  obećanju korisnicima da poskupljenja struje neće biti do 1. aprila 2011. godine.  Jerlagić je kazao  kako je već više puta izjavio da poskupljenja električne energije neće biti do 1. aprila naredne godine i da i sada stoji pri tom stavu.

Odgovarajući novinaru portala Sarajevo-x.com  hoće li izborni rezultati djelovati na rad i funkcionisanje Elektroprivrede generalni direktor EPBiH je izrazio nadu da bilo čiji politički rezultat neće i ne bi trebao utjecati na rad i funkcionisanje najveće državne kompanije, posebno iz razloga što je ova kompanija ušla u veliki investicijski ciklus. Odgovarajući na pitanje o vlastitoj poziciji Jerlagić je rekao da o njoj  ne odlučuje on nego vlasnici kompanije, a rezultati koje je postigla sadašnja Uprava na čijem sam čelu postali su prepoznatljivi i u širem regionu.

Na pitanje Kako vidi elektroenergetski sektor u našoj zemlji za nekoliko godina i hoće li vrijedni resursi ostati u vlasništvu naše zemlje ili će završiti u rukama stranaca Jerlagić je odgovorio :
- Elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine najveće je blago koje posjeduje ova država. Bilo da se radi o konvencionalnim izvorima električne energije (ugalj) ili obnovljivim (voda i vjetar) i smatram da ti resursi trebaju ostati u vlasništvu naše zemlje.