RMU Kakanj: Ispunjen godišnji plan u podzemnoj eksploataciji uglja

Svečanost povodom ispunjavanja ovogodišnjeg plana proizvodnje uglja u podzemnoj eksploataciji organizovana je 13. decembra u prvoj smjeni pogona „Haljinići“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“. Rudari ovog pogona su 21 dan prije roka, u petak, 10. decembra 2010. godine ispunili ovogodišnji plan od 370.000 tona uglja. Radnicima podzemne eksploatacije uglja čestitali su direktor Rudnika Mirsad Jašarspahić, izvršni direktor za proizvodnju Rudnika „Kakanj“ Jakub Mehić, upravnik pogona Haljinići Nijaz đokić i predsjednik Rudničkog odbora Sindikata Nezir Begić.

13. decembar 2010.

RMU Kakanj: Ispunjen godišnji plan u podzemnoj eksploataciji uglja

Svečanost povodom ispunjavanja ovogodišnjeg plana proizvodnje uglja u podzemnoj eksploataciji organizovana je 13. decembra u prvoj smjeni pogona „Haljinići“ Rudnika mrkog uglja „Kakanj“.
 
Rudari ovog pogona su 21 dan prije roka, u petak, 10. decembra 2010. godine ispunili ovogodišnji plan od 370.000 tona uglja. Radnicima podzemne eksploatacije uglja čestitali su direktor Rudnika Mirsad Jašarspahić, izvršni direktor za proizvodnju Rudnika „Kakanj“ Jakub Mehić, upravnik pogona Haljinići Nijaz đokić i predsjednik Rudničkog odbora Sindikata Nezir Begić.
- Ova je godina u pogonu „Haljinići“ počela sa nizom teškoća. Već u januaru rudari su se borili protiv vatre i vode. U hodniku ulazne zračne struje sanirali su i stavili pod kontrolu požar koji je ozbiljno ugrožavao uvjete rada, a istovremeno velike količine vode su se pojavljivale u svim dijelovima jame. Samo par mjeseci poslije, uslijed oksidacije, zaustavljeni su radovi u drugom otkopnom polju jame Seoce. Ništa nije obećavalo da će ovogodišnji plan biti ispunjen, ali ipak smo uspjeli"", kazao je Upravnik pogona „Haljinići“.

 Svjesni teškog stanja, u pogonu „Haljinići“ su napravili potpuni preokret.Počelo se i uspjelo otvaranje podinskog sloja u jami „Seoce“, a u prvom otkopnom polju montirana je i puštena u rad širokočelna mehanizirana podgrada dužine 120 metara. Na klasičnim radilištima otkopano je 2.845 metra jamskih hodnika, od toga novom mašinom za otvaranje podzemnih prostorija 1.105 metara.

Izvršni direktor za proizvodnju i održavanje Jakub Mehić kazao je da je posebno važno što se konačnim definiranjem prvog otkopnog polja u Seocu i novim radovima otvaranja prema Jami Ričica osigurava nastavak podzemne eksploatacije u pogonu „Haljinići“.

Direktor Rudnika Mirsad Jašarspahić je čestitao rudarima ispunjavanje plana i naglasio da će modernizacija, koja je počela nabavkom automatske metanometrijske centrale i mašine za otvaranje podzemnih prostorija, biti nastavljena u idućoj godini.
 -U toku je postupak javne nabavke nove širokočelne mehanizirane podgrade sa pratećom opremom i još jedne mašine za otvaranje jamskih hodnika. Sve investicije u narednoj godini, uključujući i ovu opremu, biće finansirane iz sredstava JP Elektroprivreda BiH"", istakao je Jašarspahić.

Predsjednik Sindikata Nezir Begić, čestitajući ispunjavanje plana, pozvao je rudare i upravu Rudnika na razumjevanje i spremnost da se u idućoj godini izdrže sve teškoće i ponovno realizira plan.

Ovogodišnji plan u pogonu „Haljinići“ Rudnika Kakanj će biti realizavon sa oko 20.000 tona prebačaja, tako da se do kraja godine iz podzemne eksploatacije očekuje proizvodnja veća od 390.000 tona uglja. Do 31. decembra u Rudniku „Kakanj“, uključujući i površinsku eksploataciju, ukupno će biti proizvedeno 1.100.000 tona uglja.