EPBiH ispunila obećanje : Uspostavljena proizvodnja u jami „Raspotočje

Pogon „Raspotočje“ Rudnika mrkog uglja Zenica počeo je s radom, nakon osam mjeseci obustave proizvodnje, zbog požara koji je u jami izbio u maju ove godine.Elektroprivreda BiH, čijem koncernu kao jedno od zavisnih društava pripada i zenički rudnik, ispunila je obećanje koje je najavio generalni direktor Amer Jerlagić i uplatila sredstva od 1,4 miliona KM.

15. decembar 2010.

   EPBiH ispunila obećanje:  Uspostavljena  proizvodnja u jami „Raspotočje""

Pogon „Raspotočje“ Rudnika mrkog uglja Zenica počeo je s radom, nakon osam mjeseci obustave proizvodnje, zbog požara koji je u jami izbio u maju ove godine.

Elektroprivreda BiH, čijem koncernu kao jedno od zavisnih društava pripada i zenički rudnik, ispunila je obećanje koje je najavio generalni direktor Amer Jerlagić i uplatila sredstva od 1,4 miliona KM, koja će biti utrošena za izmirenje obaveza koje RMU Zenica ima prema dobavljačima.

Tokom proteklih osam mjeseci nastojalo se sanirati stanje u jami ""Raspotočje"", u kojoj su svi uposlenici 15. decembra  počeli raditi. Do kraja decembra, u ovom pogonu planira se proizvesti oko 7.000 tona uglja, a tokom narednih nekoliko mjeseci dostići proizvodnja u nivou koji se ostvarivao prije požara - 10.000 tona uglja mjesečno.      

Za nešto više od mjesec dana s radom bi trebao početi i pogon „Stranjani“, u kojem je proizvodnja obustavljena u martu prošle godine, nakon rudarske nesreće u kojoj je jedan rudar smrtno stradao, a 14 njih teže ili lakše povrijeđeno.