Novi ugovor JP EPBiH

Predstavnik austrijske kompanije „Strabag“ Zoran Stojić, direktor regije jugoistočne Evrope, i generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, potpisali su u srijedu, 02. februara, ugovor o realizaciji projekta rehabilitacije i modernizacije sistema za osmatranje brana HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac. Vrijednost ugovora, koji će se realizovati tokom 16 mjeseci po sistemu „ključ u ruke“, je 2, 98 miliona eura, a finansira se iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV, podkomponenta sigurnost brana.

02. februar 2011.

    Novi ugovor JP EPBiH

 

  „Strabag“ kontroliše brane Jablanica, Grabovica i Salakovac

 

Predstavnik austrijske kompanije „Strabag“ Zoran Stojić, direktor regije jugoistočne Evrope, i generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, potpisali su u srijedu, 02. februara, ugovor o realizaciji projekta rehabilitacije i modernizacije sistema za osmatranje brana HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac. Vrijednost ugovora, koji će se realizovati tokom 16 mjeseci po sistemu „ključ u ruke“,  je 2, 98 miliona eura, a finansira se iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV, podkomponenta sigurnost brana.

„Riječ je o izuzetno značajnom projektu s aspekta sigurnosti brana, a što je i naša zakonska obaveza. Realizacijom ovog projekta na sve tri brane koje se nalaze u sastavu Hidroelektrana na Neretvi primjeniće se trenutno najsavremeniji monitoring na branama. Potpuno digitalizirana oprema omogućit će sveobuhvatan nadzor svih promjena koje se dešavaju na branama hidroelektrana Jablanica, Grabovica i Salakovac kao što su eventualna pomjeranja, vlažnost, temperatura..., kaže tehnički direktor HEN-a Adis Bubalo naglašavajući da će i sadašnji, izuzetno visoki stepen sigurnosti brana biti podignut na još veći nivo.