Za lokalnu zajednicu 1,2 miliona KM

Generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i načelnik Općine Konjic Emir Bubalo potpisali su danas, 18. marta, Program prijateljskog okruženja i ugovor o njegovoj realizaciji, čime i praktično počinje realizacija projekta izgradnje 15 mHE na rijeci Neretvici. Projekt će biti realizovan u tri faze: prvo će biti izgrađene četiri mHE, u drugoj fazi je planirana izgradnja pet a u trećoj fazi šest mHE ukupne inastalisane snage od 26,223 MW i planirane godišnje proizvodnje od 102,144 GWh električne energije.

Generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić i načelnik Općine Konjic Emir Bubalo potpisali su danas, 18. marta, Program prijateljskog okruženja i ugovor o njegovoj realizaciji, čime i praktično počinje realizacija projekta izgradnje 15 mHE na rijeci Neretvici. Projekt će biti realizovan u tri faze: prvo će biti izgrađene četiri mHE, u drugoj fazi je planirana izgradnja pet a u trećoj fazi šest mHE ukupne inastalisane snage  od 26,223 MW i planirane godišnje proizvodnje od 102,144 GWh električne energije.

„Trogodišnjim planom poslovanja EPBiH, 2010-2012. godina, predviđena su neophodna sredstva za pripremu i izgradnju novih, neophodnih energetskih objekata u visini od 120 miliona KM, čime će se obezbijediti kontinuirano i sigurno snabdijevanje potrošača električnom energijom, otvoriti nova radna mjesta, naročito u toku realizacije projekta, značajno poboljšati životni standard lokalnog stanovništa, smanjiti emisija zagađujućih materija u zrak...Realizacija ovog projekta je značajan dopinos EPBiH društveno-ekonomskom razvoju općine, regije, FBiH te zaštiti okoliša“, istakao je prilikom potpisivanja programa i ugovora, Amer Jerlagić.

Ističući dobru, višegodišnju saradnju sa EPBiH, koja je finansirala i izgradnju mosta čelebići-Lisičići, načelnik Općine Konjic Emir Bubalo posebno je akcentirao dobit za lokalnu zajednicu u koju će ove i naredne godine biti uloženo 1,2 miliona KM: „Posebno me raduje što će se, nakon rekonstrukcije osnovnih škola u Seonici i Parsovićima te adaptacije područne škole u đanićima i škole u Goranima, našim najmlađim obezbijediti daleko bolje uslove školovanja. Izgradnjom vodovoda Gorani-Oteležani napokon će biti riješen problem snabdijevanja vodom stanovništva ovog područja a programom prijateljskog okruženja predviđeno je i finansiranje izrade projektne dokumentacije za nasipnu branu, te izgradnju tribina na stadionu u Buturović polju. Bez sumnje je da će realizacija ovih projekata značajno doprinijeti poboljšanju uslova življenja u dolini Neretvice,“ naglasio je Bubalo.

Potpisnici su bili jednoglasni u ocjeni da je ovo samo jedan korak u saradnji EPBiH i lokalne zajednice koja će se nastaviti i poslije realizacije ovog projekta koji je proglašen javnim interesom još 2005. godine.