Odluke za rudarsko bolje sutra

Dogovoreni su modaliteti za poboljšanje standarda rudara, različiti za svaki od sedam rudnika u sastavu koncerna EPBiH. Za podsticajne otpremnine izvojit će se 20 miliona KM, a EPBiH preuzima sve u 2011. iskopane količine uglja čime se prihodi rudnika uvečavaju za oko 40 miliona KM

Dogovoreni su modaliteti za poboljšanje standarda rudara, različiti za svaki od sedam rudnika u sastavu koncerna EPBiH. Za podsticajne otpremnine izvojit će se 20 miliona KM, a EPBiH preuzima sve u 2011. iskopane količine uglja čime se prihodi rudnika uvečavaju za oko 40 miliona KM
Izuzetno složena situacija u rudarstvu Federacije bila je tema jučerašnjeg sastanka u EPBiH. Ipak, rasprava je pokazala da se sa formiranjem Koncerna EPBiH u njenom rješavanju krenulo sa „mrtve tačke“ o čemu svjedoče i proizvodni rezultati pojedinih rudnika: Rudnici „Kreka“ u prvom tromjesječju prebacili su plan, kao i RMU „Kakanj“ dok je RMU „Breza“ u istom periodu ostvario dobit od milion KM. Zahvaljujući izuzetnim naporima EPBiH i RMU „Zenica“, naročito u rješavanju problema u jamama „Raspotočje“ i „Stranjani“, radi punim kapacitetom, čemu će i u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja.
Današnji/jučerašnji sastanak Uprave Elektroprivrede BiH, direktora sedam rudnika u sastavu Koncerna EPBiH i predstavnika rudarskih sindikata polučio je i konkretne rezultate čiji je kranji cilj poboljšanje standarda uposlenih i uspješnije, samoodrživo poslovanje rudnika. Iznađen je modalitet po kojem će, značajno, biti poboljšan standard rudara, prije svega proizvodnih radnika – kopača, jamskih radnika i drugih zanimanja od koji doprinose poboljšanju poslovnih rezultata rudnika. Time će, na način za koji se dogovore u svakom rudniku, uvažavajući njihove specifičnosti, itekako biti stimulisani radni rezultati, materijalno razdvojen rad od nerada. Ovaj prijedlog Uprave EPBiH prihvatili su predstavnici sindikata nekih rudnika dok su ga drugi osporavali.
U EPBiH je, u periodu pregovora sa rudarskim sindikatima, pripremljena neophodna dokumentacija za izdvajanje 20 miliona KM za podsticajne otpremnine onima koji žele napustiti rudnik ili otići u prijvremenu mirovinu a donešen je i zaključak da će EPBiH od rudnika prihvatiti sve, u 2011. godini iskopane količine uglja bez ograničenja. Na taj način omogućit će se povećanje prihoda rudnika za više od 40 miliona KM čime će se stvoriti uslovi za samoodrživo poslovanje. EPBiH se, također, obavezala na preispitivanje svih ugovora za prijem uglja iz rudnika u sastavu Koncerna sa posebnim akcentom na povećanje bonifikacije u skladu sa kaloričnim kvalitetom uglja.
Predstavnike rudnika generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić obavijestio je da je EPBiH poduzela sve što je u njenom domenu da se što prije rudnicima nabavi  neophodna oprema za modernizaciju proizvodnje, humanizaciju rada u rudnicima i poveća sigurnost rada rudara kako je i predviđeno programom dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, posebno naglasivši da na taj proces značajno utiču „spoljni faktori“ ali je izrazio nadu će ih u budućnosti biti sve manje.