Naučni skup ENERGA- prilika za promociju Koncerna EPBiH

Tuzla će od 21. do 25. juna ove godine biti domaćin prvog Međunarodnog sajma energije, rudarstva i industrije, a zemlja partner u organizaciji ovog događaja biće Kraljevina Danska. JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika s područja FBiH koji su u sastavu Koncerna EPBiH, svojim učešćem podržaće ovu značajnu manifestaciju koja će, po svom programu, u cijelosti biti posvećena energiji i rudarstvu. Sajam je izvanredna prilika da se predstave razvojne perspektive Koncerna koji danas, sa 15.300 zaposlenih, predstavlja snažnu kompaniju-lidera na regionalnom tržištu električne energije.

 Tuzla će od 21. do 25. juna ove godine biti domaćin prvog Međunarodnog  sajma energije, rudarstva i industrije, a zemlja partner u organizaciji ovog događaja biće Kraljevina Danska.  JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika s područja FBiH koji su u sastavu Koncerna EPBiH, svojim učešćem podržaće ovu značajnu manifestaciju koja će, po svom programu, u cijelosti biti posvećena energiji i rudarstvu. Sajam je izvanredna prilika da se predstave razvojne perspektive Koncerna koji danas, sa 15.300 zaposlenih, predstavlja snažnu kompaniju-lidera na regionalnom tržištu električne energije.
Tuzlanski bazen je već decenijama vodeći energetski, rudarski i industrijski centar  u regiji. Pokretanje industrijske proizvodnje, planiranje izgradnje zamjenskog bloka 7 Termoelektrane "Tuzla,  stabilizacija stanja  u rudnicima i put ka intenzivnom razvoju ove oblasti bili su ključni motiv da se organizira jedan ovakav sajam. U okviru Sajma biće održan i naučni skup "ENERGA" posvećen aktuelnim temama s područja energetike kroz koje će se pokušati pronaći odgovori na brojna pitanja iz oblasti energetike, rudarstva i industrije. Razna iskustva, naučna dostignuća, te njihova primjena u cilju poboljšanja biće ključni aspekti koji će biti razmatrani u okviru planiranih konferencija. Za tuzlanski sajam vlada veliko interesovanje ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i široj regiji. Učešće na Sajmu su najavili predstavnici kompanija iz Danske, zemlje partnera Sajma, zatim Njemačke, među kojima i RWE, vodeći proizvođač električne energije, te kompanije iz Poljske, češke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.  Sajam je prilika da Bosna i Hercegovina pokaže svoje privredne i stručne potencijale i dostignuća, te na osnovu iskustava izlagača i učesnika iz drugih zemalja dobije nove ideje za budući, dugoročni razvoj. 
Organizatori Sajma ističu da je Međunarodni sajam energije, rudarstva i industrije dobio veliku podršku Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Tuzlanskog kantona, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona, te Općine Tuzla.