EPBIH nagrađuje kupce: "Ko elektronski račun prima, vozi se bez dima"

Povodom 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacijskog i informacijskog društva, Elektroprivreda BiH nagrađuje svoje kupce koji se odluče za elektronsku dostavu računa za električnu energiju. Prvih 500 kupaca koji se prijave na e-račun, dobija na poklon vaučer u vrijednosti od 15 KM za korištenje BeeBee električnih romobila. Na ovaj način, EPBiH nastoji doprinijeti zdravijem okruženju i smanjenju zagađenja u Sarajevu, jer upotreba električnih romobila umjesto automobila i primjena elektronske komunikacije doprinose očuvanju prirode.

Nagradna igra „E-račun EPBiH: Ko elektronski račun prima, vozi se bez dima!“ traje do  isteka sredstava. 500 kupaca, koji potvrde da žele koristiti BeeBee vaučer, dobiće i instrukcije o načinu korištenja, a pijava na uslugu e-račun se može izvršiti na sljedeće načine:

•putem korisničkog naloga na web portalu EPBiH (Uputstvo za prijavu usluge e-račun putem web portala možete preuzeti ovdje);

•putem prijave na mobilne aplikacije HuHu i OPA,

•dolaskom u najbližu Elektrodistribuciju, gdje će kupac potpisati Izjavu o dostavi računa putem elektronske pošte ili

•preuzimanjem teksta Izjave na web stranici, njenim popunjavanjem, potpisivanjem i slanjem na zvanične e-mail adrese Elektroprivrede BiH.

EPBiH je u proteklom periodu uvela niz pogodnosti za korisnike e-računa. Omogućena su digitalna plaćanja računa za električnu energiju bez provizije, a kupci koji račune primaju putem maila ostvaruju i druge pogodnosti e-računa, gdje je vrlo bitno istaći produženi rok plaćanja na 30 dana, u odnosu na 15 dana, koliko je DPO kod fizičke dostave.

E-račun je potpuno identičan papirnom, dostava je brža i sigurnija, a elektronska arhiva osigurava trajnu dostupnost i minimizira rizik gubljenja računa, kašnjenja i sl. Račun se prima u realnom vremenu, odnosno odmah po očitanju i izradi računa i minimizira se rizik da račun, iz bilo koje razloga, ne bude isporučen, kao i rizik gubljenja, budući da je  račun trajno pohranjen u elektronskoj arhivi. Račun je moguće, po potrebi, štampati, ali se zbog očuvanja životne sredine i uštede papira, preporučuje pojednostavljeno i jeftinije plaćanje putem digitalnih servisa. Naime, kako bi dodatno motivisali naše kupce na elektronsku dostavu i plaćanje računa, EPBiH je omogućila korisnicima e-računa plaćanje bez provizije putem usluga e-plaćanja u bankama: 

BBI – e-režije

Intesa Sanpaolo banka – e-plati

Raiffeisen bank – Režije na klik

Sberbank BH – ClickPay

Sparkasse bank - PLATI RAČUNe, 

UniCredit Bank - e-uplatnica

Ziraat bank - e-Računi

Klijenti navedenih banaka mogu izvršiti besplatnu prijavu na uslugu putem mobilnog/internet bankarstva, a za registraciju je potreban samo broj računa za električnu energiju (referenca). Nakon uspješne registracije, po izdavanju mjesečnog računa za električnu energiju, EPBiH banci šalje iznos sa posljednjeg računa te banka priprema gotovu uplatnicu i postavlja je na korisnički nalog internet ili mobilnog bankarstva. U slučaju potrebe za korekcijama uplatnog iznosa, korisnicima je ostavljena i ta mogućnost. Plaćanje odobrava kupac kada on to želi. EPBiH je preuzela na sebe plaćanje troškova provizije u ime kupca, tako da su ove transakcije besplatne za sve korisnike e-računa. Također, korisnicima e-računa je omogućena je i kartična naplata putem mobilne aplikacije HuHu, kao i plaćanje putem aplikacije OPA. 

Za sve dodatne informacije, kupcima su na raspolaganju kontaktni  centri EPBiH.

Informacije  o pravilima igre saznajte iz dokumenta u prilogu.