Izgradnja i eksploatacija novih objekata osigurava višemilionske prihode lokalnoj zajednici

Na Međunarodnom ekonomskom forumu ¨Korporativno upravljanje u BiH - Kako i kuda dalje¨ (Dubrovnik, 5.i 6.decembar 2013.godine), dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, govorio je o temi ¨Utjecaj izgradnje novih energetskih objekata na razvoj lokalne zajednice¨. Dr.Grabovica je predstavio koncept razvoja elektroenergetskih objekata u JP Elektroprivreda BiH i analizu pratećih efekata u periodu izgradnje i korištenja novih proizvodnih kapaciteta.

 

Okosnicu investicionog ciklusa JP Elektroprivreda BiH čine kapitalni projekti:
- Blok 7 TE ¨Tuzla¨, snaga 450 MW, godišnja proizvodnje od 2700 GWh, period izgradnje od 2014. do 2018.
- HE ¨Vranduk¨, snaga 20 MW, godišnja proizvodnje od 96 GWh, period izgradnje od 2014. do 2018.
- VE „Podveležje“, snaga 48 MW, godišnja proizvodnja od 103 GWh, period izgradnje od 2014. do 2016.

 Izgradnja i eksploatacija objekata JP Elektroprivreda BiH, osiguraće višemilionske prihode lokalnoj zajednici. U tom segmentu najznačajniji je period eksploatacije koji osigurava direktne prihode od materijala, naknade općinama na čijem području se nalaze proizvodni objekti  JP Elektroprivreda BiH, dažbina i poreza, te zapošljavanje, rast standarda i razvoj lokalnih firmi.

 

Osim direktnih finansijskih efekata u izgradnji - razne naknade, porezi, primanja zaposlenih, domaće sirovine, postoji niz drugih potencijalnih koristi i razvojnih prilika za domaću privredu i lokalnu zajednicu.

Dr. Grabovica je predstavio modele proračuna izgradnje hidroelektrana instalisane snage 50 MW uz godišnju prozvodnju od 220 GWh i termoelektrana instalisane snage 300 MW i godišnju proizvodnju od  1715 GWh. Modeli pokazuju  da bi lokalna zajednica od izgradnje hidrokapaciteta (50 MW) imala prihod od 12,7 miliona KM u periodu izgradnje i 5,5 miliona KM godišnje u periodu rada, dok bi prihod od temokapaciteta (300 MW)  iznosio 10 miliona KM u periodu izgradnje i 101 miliona KM godišnje u periodu rada.

Analiza efekata izvršena je na osnovu investicione dokumentacije za nove objekte, podataka o troškovima postojećih elektrana i parametra iz aktuelnih projekata za određene stavke kao što su: koncesione naknade, dažbine, ugovori sa lokalnom zajednicom.

Analize pokazuju značajan doprinos ekonomskom položaju lokalnih zajednica u postojećim okolnostima, ali i potencijal za još veći udio domaće komponente u izgradnji i eksploataciji proizvodnih pogona.  Izgradnja novih objekata u JP Elektroprivreda BiH je bitan segment  u razvoju Federacije BiH, jer postoji mogućnost kontinuirane izgradnje velikog broja projekata tokom dužeg vremenskog perioda, za šta postoje prirodni i sirovinski resursi, te značajni privredni i kadrovski kapaciteti.